112Kennisbank
Wanneer kan ik alarmnummer 112 bellen?
U belt het alarmnummer 112 voor spoedeisende hulp. Bijvoorbeeld als u of iemand anders dringend medische hulp nodig heeft. Bij brand. Of als u getuige bent van een misdrijf. Bijvoorbeeld mishandeling of inbraak.
Doorgeven waar en welke hulp nodig is
Wanneer u 112 belt, geef dan door:
- wat er aan de hand is;
- waar er hulp nodig is;
- welke hulpdienst er nodig lijkt te zijn: politie, brandweer of ambulance.
De medewerker van de centrale meldkamer verbindt u onmiddellijk door met de juiste hulpdienst in uw regio.
Bij spoed: bel 112
Bel 112 in levensbedreigende en heterdaad situaties. Bijvoorbeeld:
- U hebt uzelf buitengesloten en het fornuis staat aan. Uw kind is binnen. Dit is potentieel een levensgevaarlijke situatie.
- Er hangt op straat een ontzettende gaslucht. Dit is levensgevaarlijk.
- Een groep hangjongeren gooit met stenen door de ruiten van een gebouw. De jongens begaan een misdrijf. Ze kunnen op heterdaad worden betrapt als u de politie snel inschakelt.
- U heeft een aanrijding gehad en er is iemand gewond.
- U bent er getuige van dat een auto wordt opengebroken.
- U wordt ‘s nachts wakker en merkt dat er iemand uw woning is binnengedrongen. U hebt reden om u acuut bedreigd te voelen.
- Er zwemt een hond in de gracht. Door uitputting dreigt het dier te verdrinken. Het dier is in acuut levensgevaar.
De medewerker van de centrale meldkamer verbindt u onmiddellijk door met de juiste hulpdienst in uw regio.
Geen spoed, wel hulp nodig
Het kan ook gebeuren dat u wel politie nodig heeft, maar de situatie niet levensbedreigend of op heterdaad is. Bel dan naar het landelijke politienummer: 0900-8844. Denk bijvoorbeeld aan:
- U hebt uzelf buitengesloten en u kunt uw huis niet meer in. Bel een sleutelmaker.
- Er hangt op straat een ontzettende rioolstank. Hiervoor belt u de gemeente.
- Een groep jongeren hangt in een portiek in de straat. Ze roken en draaien muziek. U kunt de politie bellen.
- U heeft een aanrijding gehad, er is alleen blikschade. Als u wilt dat de politie hierbij komt, belt u 0900-8844.
- U komt ’s morgens bij uw auto en ontdekt dat die ‘s nachts is opengebroken. Doe aangifte bij de politie.
- U merkt bij thuiskomst dat er is ingebroken. De dader is verdwenen. Om aangifte te doen belt u de politie op 0900-8844.
- Er zit een kat in de boom en die kan er niet meer uit. Het beestje verkeert niet in levensgevaar. Bel de brandweer.
- De elektriciteit is uitgevallen, de hele straat zit zonder stroom. Bel uw elektriciteitsmaatschappij om de stroomstoring te melden. Ontstaat door de uitval een levensbedreigende situatie, bel dan 112.
- Door een storm is een boom omgevallen. De boom ligt niet op de doorgaande weg. Bel de gemeente.
Waarom vliegt er een helikopter boven mijn huis?
De politie surveilleert niet alleen op de weg, maar ook op het water, het spoor en in de lucht. In de lucht gebeurt dit met helikopters en vliegtuigen. Met de inzet van de helikopter ondersteunt de Luchtvaartpolitie de Nederlandse politie 24 uur per dag, dus ook ‘s nachts.
De politie zet de helikopter altijd in met een goede reden. Het kan voorkomen dat de helikopter in de vroege ochtend, ’s avonds of ‘s nachts boven uw huis vliegt in verband met een politie-inzet op de grond. Zo ondersteunt de Luchtvaartpolitie de Nederlandse politie 24 uur per dag met acht helikopters. Met behulp van de politieheli kunnen eenheden op de grond slagvaardiger en sneller optreden bij incidenten, zoals roofovervallen en vermissingen.
Waar zijn de politiehelikopters gestationeerd?
In Nederland zijn er 9 politiehelikopters: 6 Airbus EC-135 en 3 AgustaWestlands AW139. De thuisbasis van de politiehelikopters is Schiphol, waar de afdeling Luchtvaart van de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie is gehuisvest. Ook staan ze gestationeerd op Vliegbasis Volkel (militair). Ook hebben ze af en toe een steunpunt op Rotterdam Airport. Vanaf deze posities kan heel Nederland worden bereikt. Het aantal in te zetten helikopters wisselt. Bij risicovolle sportwedstrijden waarbij men rellen verwacht, worden soms meerdere helikopters gelijktijdig ingezet. De helikopters worden soms ook elders gestationeerd. Als bij een evenement wordt besloten om een heli in te zetten, zorgt men voor een landingsplaats en tankfaciliteiten in de omgeving.
Hoe lang kan een politiehelikopter vliegen?
De afstand die een helikopter kan vliegen hangt af van de hoeveelheid brandstof die in de tank aanwezig is. Ga ervan uit dat hij met een volle tank 2,5 uur kan vliegen. Bij 180 km/h kan er dan 450 kilometer gevlogen worden.
Hoe hard gaat een politie helikopter?
De helikopter kan maximaal 260 kilometer per uur vliegen. Het MMT kan daarmee in 30 minuten aan de rand van het gebied zijn waarin ze werken.
Waar staat Zulu voor?
De term “Zulu”, een binnen de politie courante codenaam, wordt in Nederland ook wel gebruikt voor een politiehelikopter.
Hoe werkt een sprinkler?
Een sprinklerinstallatie is een vast aangebrachte brandblusinstallatie die bedoeld is om een beginnende brand onder controle te brengen danwel te blussen. In het geval van brand hoeven geen mensen aan te pas te komen om een sprinklerinstallatie te activeren.
Hoe weet een sprinkler dat er brand is?
De meeste sprinklers zijn voorzien van een hittegevoelig element dat reageert op de warmte van de brand. Meestal is dit een glazen ampul met gekleurde vloeistof. Dit warmtegevoelig element zorgt er voor dat een sprinkler alleen geactiveerd wordt als de directe omgevingstemperatuur een bepaalde waarde bereikt. Hierdoor gaan alleen de sprinklers direct bij de brandhaard af, in de praktijk zijn dit meestal slechts 1 of 2 sprinklers.
Sprinklers met ‘fusible link’
Er zijn ook sprinklers die met een smeltverbinding (fusible link) uitgerust zijn. Deze sprinklers worden ESFR (Early Suppression Fast Response) sprinklers genoemd en zijn voor specifieke opslag toepassingen bedoeld. Bij dit type sprinkler bestaat het hittegevoelig element uit een metalen veer en 2 metalen plaatjes die elkaar gesoldeerd zijn.
Het werkingsprincipe is in basis hetzelfde. Door de hitte van de brand smelt de soldeerverbinding en komen de metalen plaatjes los van elkaar. Vervolgens kan de veer, die het ontsluitingsmechanisme op zijn plek houdt, wegspringen waardoor de sprinkler gaat sproeien.
Wat is Team FO verkeer?
FO-Verkeer is een gespecialiseerde afdeling binnen het team Forensische Opsporing.
Bij ernstige verkeersongevallen onderzoekt de afdeling FO-verkeer van de politie de toedracht van het ongeval. Hierbij wordt onder andere gekeken naar remsporen, krassporen, voertuig- en slachtofferposities wat vervolgens fotografisch wordt vastgelegd. Van de betrokken voertuigen wordt de technische staat onderzocht, overzichtsfoto’s gemaakt, de schade vastgelegd en data veiliggesteld. Ook kunnen er (snelheids)metingen en reconstructies plaatsvinden.
Wat is een Mobiel Medisch Team?
Als iemand ziek is of een ongeluk heeft gehad, wordt hij meestal naar het ziekenhuis gebracht. Soms moet het ziekenhuis naar de patiënt of het slachtoffer komen. Dat gebeurt als er direct specialistische hulp nodig is. Bijvoorbeeld bij een groot of ernstig ongeluk. Of als iemand ernstig ziek is. Dan komt het Mobiel Medisch Team (MMT) in actie. Het MMT is vooral bekend van hun helikopter, de MMT-helikopter, ook wel traumahelikopter of lifeliner genoemd.
Wat is een Rendez-Vous?
Een rendez-vous betekent dat de ambulance en de traumahelikopter een landingslocatie afspreken. Op deze plaats kan de trauma arts instappen bij de ambulance, op weg naar het ziekenhuis.
Wat is P2000?
P2000 is een digitaal netwerksysteem dat gebruikt wordt door hulpdiensten zoals politie, brandweer, KNRM en ambulance. Het maakt samen met C2000 deel uit van het Nederlandse alarmeringsnetwerk en is vergelijkbaar met het versturen van een sms via het telefoonnetwerk. Het P2000-systeem maakt gebruik van de frequentie 169,650 MHz.
Veel hulpverleners hebben een pieper, ook wel een pager genoemd. Dat is een draagbare alarmontvanger met een klein beeldscherm. Je hebt vast wel eens een arts of brandweerman met een pager gezien. Als er een incident of situatie is waarbij de aanwezigheid van de hulpdiensten gewenst is, stuurt de meldkamer een bericht naar dit apparaat, zodat de hulpverleners kunnen zien waar ze naartoe moeten. De pieper gaat af en er verschijnt een bericht in het scherm. De berichten zijn niet gecodeerd en kunnen door iedereen ontvangen en gelezen worden.
De P2000-pager reageert als hij een bericht ontvangt met de in het geheugen geprogrammeerde code. De berichten zijn dus een soort sms’jes die zijn opgebouwd uit een aantal onderdelen, die per dienst en regio kunnen verschillen. De berichten bevatten meestal het soort incident, de locatie, de prioriteit en de gealarmeerde eenheden.
Wat is een Rietteam?
Wist u dat bij de meeste veiligheidsregio’s in Nederland de brandweer over een speciaal rietteam beschikt? Deze brandweerlieden zijn specifiek getraind om branden van rieten kappen te bestrijden. Wanneer riet in brand staat, vraagt dit namelijk om een bijzondere aanpak en speciaal blusmateriaal om verdere schade te voorkomen.
De leden van het rietteam beschikken over speciale rietstoelen die zij op het dak achter een stalen kabel kunnen bevestigen. Het eerste dat zij doen is de nokvorsten van het dak eruit slaan. Daarna maken ze dichtbij de brandhaard een sleuf in het riet. Ze steken speciale lansen met gaatjes in het dak waarmee ze het water dankzij de grote neveldruk op de juiste plekken kunnen krijgen. De rieten kap blussen heeft geen zin omdat die waterdicht is.
Wat betekent GRIP?
GRIP staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdingsprocedure. De GRIP structuur is in het leven geroepen om de opschaling van de hulpverleningsdiensten ordentelijk te organiseren.
GRIP heeft betrekking op de organisatie van de rampenbestrijding en crisisbeheersing door de hulpverleningsdiensten van de veiligheidsregio. De GRIP structuur is in het leven geroepen om de opschaling van de hulpverleningsdiensten ordentelijk te organiseren.
De opschalingsniveaus zijn:
GRIP 1: Bronbestrijding
GRIP 2: Bronbestrijding -en effectgebied
GRIP 3: Bedreiging van welzijn van bevolking
GRIP 4: Gemeenteoverschrijdend incident
GRIP 5: Bovenregionaal incident
Wanneer wordt de politiehelikopter ingezet?
De politiehelikopter levert de luchtvaartpolitie vanuit Schiphol-Oost luchtsteun aan de regionale politie-eenheden. Een helikopterview, luchtfoto’s en videobeelden geven politiemensen op de grond een beter overzicht. Dit is handig bij bijvoorbeeld grote evenementen, demonstraties, opsporing van vermiste personen en roofovervallen. Ook staat de luchtvaartpolitie agenten op de grond bij met zoeklichten tijdens nachtelijke zoekacties.
Wat is een PD-unit?
De politie gebruikt een PD-unit op locatie (plaats delict, PD) als er sprake is van een ernstig misdrijf waarbij verschillende disciplines onderzoek doen. De unit is ontworpen en gebouwd om de multidisciplinaire samenwerking tussen alle betrokken partijen op een plaats delict zo goed mogelijk te ondersteunen.
Vrijwel iedere politie eenheid in Nederland beschikt wel over een groot of klein mobiel kantoor dat op een oplegger staat en met een trekker naar een locatie wordt vervoerd waar kort daarvoor een ernstig misdrijf heeft plaats gevonden zoals een levensdelict. Tijdens deze eerste cruciale fase van een opsporingsonderzoek bij bijvoorbeeld een dodelijke schietpartij wordt heel veel politiewerk verzet. De forensisch specialisten zoeken op gestructureerde wijze naar sporen zoals schoenafdrukken, DNA en vingerafdrukken. Ook worden door hen overzichtsfoto´s en soms met een drone video´s gemaakt. Digitale experts bekijken eventuele beelddragers, tablets, computers en telefoons. Medewerkers van de Generieke Opsporing horen getuigen en doen buurtonderzoek. Het onderzoek op en rond een PD kan soms enkele dagen in beslag nemen. De werkgroep die de indeling van de PD-unit bepaalde, bestaat dan ook uit een gemixte vertegenwoordiging vanuit Forensische Opsporing, Team Digitale Opsporing en Generieke Opsporing.
Wat doet de bedrijfshulpverlener (bhv'er)?
Een BHV’er is opgeleid om in geval van nood de werknemers en klanten in veiligheid te brengen. Zo weet een BHV’er bijvoorbeeld hoe hij mensen uit een brandend gebouw moet krijgen en hoe hij bij een ongeval eerste hulp moet verlenen. Een BHV’er kan onder andere mensen reanimeren en verbanden aanleggen.
Elk bedrijf is verplicht om maatregelen te treffen op het gebied van interne bedrijfshulpverlening. Dat kan op verschillende manieren. Daarom is het aantal BHV’ers niet wettelijk vastgelegd.
Bij het bepalen van de manier van bedrijfshulpverlening en het aantal BHV’ers moet rekening gehouden worden met de grootte van het bedrijf en de risico’s die bij het betreffende bedrijf horen. De directeur/eigenaar van een bedrijf mag zelf ook als BHV’er optreden. Bij afwezigheid van de directeur is het wel van belang dat altijd iemand aanwezig is die zijn taken kan overnemen.
Opleiding en uitrusting
Als een organisatie BHV’ers aanstelt, moet ervoor gezorgd worden dat zij beschikken over een goede opleiding en uitrusting om hun taken goed uit te voeren. Bedrijven moeten naast het nemen van maatregelen op gebied van bedrijfshulpverlening ook contact onderhouden met de externe hulpverleningsorganisaties (bijvoorbeeld brandweer of politie) wanneer er zich een ongeval voordoet.
Wat is een Amber Alert?
Een Amber Alert is een landelijk waarschuwingsbericht dat wordt uitgestuurd wanneer de Nationale Politie vreest voor het leven van een ontvoerd of vermist kind. Dat versturen van een Amber Alert gebeurt een paar keer per jaar.
Alle vragen over een rookmelder
Alle vragen over een rookmelder
Waar plaats ik mijn rookmelders?
Doordat rook altijd stijgt is het belangrijk om de rookmelder aan het plafond te hangen. Dit is de plek waar de rookmelder het snelste alarm kan geven indien er een brand ontstaat. Hang de melder in het midden van het plafond op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek. Hang je rookmelder daarnaast ook minimaal 30 centimeter van een lamp vandaan. Zo voorkom je dat de rookmelder vervuild door het stof dat de lamp aantrekt. Lees ook de gebruiksaanwijzing van de rookmelder voordat je deze ophangt.
Zijn rookmelders verplicht?
Vanaf juli 2022 is een rookmelder op elke etage van je woning wettelijk verplicht. Deze verplichting houdt in dat op iedere etage waar zich een verblijfsruimte of afgesloten ruimte bevindt, minstens één rookmelder (bij voorkeur in de vluchtweg) geplaatst moet worden.
Hoe onderhoud ik mijn rookmelders?
Maak de buitenkant van de rookmelder elke maand stofvrij en schoon met de stofzuiger of een licht vochtig doekje. Zo verklein je de kans dat de sensor in de rookmelder vals alarm geeft! Daarnaast werkt een schone rookmelder beter.
Welke soorten rookmelders zijn er?
Melders voor mensen met een auditieve beperking
Ben je doof of slechthorend dan is het goed om te weten dat er er accessoires bestaan die je draadloos kunt koppelen aan een rookmelder. Voorbeelden hiervan zijn de trilplaat of de Strobe. De trilplaat kun je onder je kussen leggen op je bank of bed. Hierdoor word je door de trillingen direct gewaarschuwd als er brand uitbreekt en kun je snel vluchten. De Strobe plaats je in de leefruimten en deze geeft felle lichtflits signalen.
Let op: deze accessoires hebben geen detectie mogelijkheid. Ze worden pas geactiveerd als ze een signaal van de rookmelder ontvangen. Om deze accessoires te gebruiken heb je daarom altijd een gekoppelde rookmelder nodig.
Wek- en waarschuwingssystemen voor mensen met een auditieve beperking worden bij een aantal zorgverzekeraars voor vergoed. We adviseren je voorafgaand van de aankoop contact op te nemen met jouw zorgverzekering om te kijken of je hiervoor in aanmerking komt.
Gekoppelde rookmelder(s)
Wil je meerdere melders in huis ophangen? Of hoor je je rookmelder niet goed? Dan adviseren we om gekoppelde rookmelders op te hangen. Het koppelen van de rookmelders is heel simpel en kan draadloos.
Als één melder in huis afgaat door rook, dan gaat het signaal af bij alle melders die gekoppeld zijn. Hierdoor word je eerder gewaarschuwd en heb je langer de tijd om te vluchten. Hiermee vergroot je je overlevingskans! Wist je dat je gekoppelde melders ook kan delen met de buren? Zo woon je nog veiliger en kan je elkaar bij een beginnende brand in huis eerder waarschuwen of helpen.
Slimme rookmelders
Slimme rookmelders waarschuwen niet alleen door middel van een geluidssignaal, maar laten je ook op andere manieren weten dat er brand is.
Zo kan je worden gebeld, een push melding krijgen op je telefoon of een e-mail ontvangen waarin precies wordt aangegeven waar er in huis rook, brand of een temperatuurstijging gemeten is. Ook kan de melder visueel alarm geven door te gaan knipperen.
Ten slotte kan deze melder elektrische apparaten in de buurt uitschakelen en eventuele rolluiken openen, zodat je sneller kan vluchten. Een voorbeeld van een slimme rookmelder is de Google Nest rookmelder.
Optische rookmelder
De meest voorkomende rookmelders zijn optische melders. Deze rookmelder werkt op basis van infrarood en waarschuwt je bij rookontwikkeling.
In de optische rookmelder wordt een infrarode lichtbundel naar een gevoelige cel gezonden. De rookmelder slaat alarm zodra er rook in de baan van de infrarode lichtbundel komt en er niets binnenkomt in de gevoelige cel.
Thermische rookmelder
De thermische melder (ook wel hittemelder genoemd) gaat niet af bij rook, maar bij een te hoge of snel stijgende temperatuur.
Heb je een dichte keuken en geeft de optische melder te vaak(onnodig) alarm door stoom en damp van keukenapparatuur? Kies dan voor een thermische melder. Deze melder gaat af bij een te hoge of snel stijgende temperatuur. Houdt hierbij wel rekening dat deze later alarm geeft indien er brand uitbreekt.
Rookmelders op het lichtnet
Rookmelders op het lichtnet sluit je aan op een stroompunt in het plafond. Dit zorgt ervoor dat de rookmelder continu van stroom is voorzien.
Rookmelders op het lichtnet hebben wel altijd een backup batterij, voor als de stroom plotseling uitvalt. Het voordeel van deze rookmelder is dat je deze batterij niet zo vaak hoeft te vervangen, omdat hij minder snel leeg is. De melder schakelt bij een stroomuitval direct over op de batterijen, zodat je alsnog op tijd wordt gewaarschuwd als er brand uitbreekt.
Combimelder
Een combimelder is een rookmelder en koolmonoxidemelder in één. Een combimelder kun je alleen ophangen in een ruimte waar zich een verbrandingstoestel bevindt. Ineen ruimte met een verbrandingstoestel is de hoogte waar je normaal een rook-of koolmonoxide melder zou ophangen namelijk gelijk.
In ruimtes waar zich geen verbrandingstoestel bevindt verschilt het advies over de hoogte waar de melder opgehangen moet worden. In deze ruimtes adviseren we om zowel een rook- als een koolmonoxidemelder op te hangen.
Wat is een MMBS voertuig?
MMBS staat voor een Motorvoertuig Met Beperkte Snelheid. Met zo’n voertuig mag er op alle Nederlandse wegen t/m 80km/h gereden worden, met uitzondering van snelwegen.
Het is ingericht voor het uitvoeren van specifieke ( landbouw- )werkzaamheden, waarvoor in Nederland geen kenteken vereist is. Een MMBS kan een constructiesnelheid hebben van 25 km/h of van 45 km/h. Voorbeelden zijn: SRV wagens, Unimogs ( Duitse kleine vrachtwagens ), gemotoriseerde grasmaaiers, walsen, veegwagens met beperkte snelheid, zelfrijdende landbouwmachines ( geen tractoren ) en tot landbouwvoertuig terug gekeurde motorrijtuigen. Verkrijgbaar in alle soorten en maten dus. Van een kleine 3-deurs tot complete vrachtwagen. Een MMBS voertuig is na goedkeuring van de RDW vrijgesteld van wegenbelasting en APK.
De teruggekeurde personenauto is een gewild object bij jongeren, veelal onder de 18. Een MMBS voertuig mag, in de meeste gevallen, bestuurd worden wanneer iemand in bezit is van een geldig T-rijbewijs.
Reacties met de meeste stemmen
Inzittenden uit auto gered…
Jongeman naar het ziekenhuis…
Harde botsing na mislukte…
Auto raakt van de…
Actieve discussies
Recente reacties