Redactie partnerbijdrage 0 reactie(s) di 08 november 2022, 6:02

Barneveld: waar moderniteit en natuur elkaar ontmoeten

Ga eens naar Barneveld als je op zoek bent naar een nieuwe bestemming in Nederland. Zorg er echter voor dat je beenwarmers dames meeneemt als je deze plaats in de winter wilt bezoeken. De gemeente ligt in Gelderland, de grootste provincie in het oosten van het land. De gemeente staat bekend om zijn kippen en eierproductie. Het veel voorkomende kippenras in Nederland staat daarom bekend als Barnevelder kip. Voorthuizen, Barneveld, Garderen, Kootwijkerbroek, Stroe, Terschuur, De Glind, Zwartebroek en Kootwijk behoren tot de negen gemeenschappen die deel uitmaken van de gemeente.

Een kort overzicht van het verleden van Barneveld

Barneveld bestaat als kerkdorp sinds 1333. Er wordt gedacht dat de plaats in de 12e eeuw al bestond omdat in een tekst uit 1174 een Wolfram van Barneveld wordt genoemd.

Barneveld heeft bekendheid verworven door het relaas van de Kabeljauwse ruiteraanvoerder Jan van Schaffelaar, die hier op 16 juli 1482 van de door Hoeken belegerde toren sprong. Op het Torenplein staat sinds 1903 een standbeeld van hem. Huize De Schaffelaar en het aangrenzende Schaffelaarse bos, ten oosten van het dorp, zijn naar hem vernoemd. Sinds juni 2009 is ook het theater (Schaffelaartheater) in Barneveld vernoemd naar Jan van Schaffelaar. Er zijn waarschijnlijk veel mensen die de komende winter zullen genieten van de voordelen van beenwarmers van Soxs.

De naamgeving van Barneveld

De naam Barneveld is mogelijk een oude naam of een verbastering van de naam Bronveld. Een andere mogelijke herkomst van de naam is Barnsteenveld. Nog een mogelijke verklaring: het woord “barnen” betekende “branden”. Eertijds werd (bouw)land vaak ontgonnen door een stuk bos af te branden. Barneveld ligt in/nabij het vroegere Nederwoud. De naam geeft het aan: een bosgebied. In die regio komen nog veel veldnamen voor met “brand”, wat ontginning door afbranden aanduidt. Barneveld zou dus ook ontstaan kunnen zijn op een door afbranden (barnen) ontstaan veld.

Barneveld heeft een prachtige natuurlijke omgeving

De grootte van Barneveld is ongeveer 176 vierkante kilometer. Het ontmoetingspunt tussen de Veluwe en de Randstad bevindt zich op deze plek. Met zijn heidevelden, oude bossen en weilanden is de gemeente ideaal voor mensen die dicht bij de natuur willen zijn. De inwoners van Barneveld hebben een breed scala aan mogelijkheden als het gaat om vrijetijdsbestedingen. Deze worden allemaal mogelijk gemaakt door de overvloed van de natuur. De Gelderse Vallei is een populaire plek voor toeristen om te fietsen of te wandelen. Naast het genieten van Moeder Natuur, kunnen wandelaars ook genieten van de historische bouwwerken van het gebied. Zo konden ze proeven hoe het vroeger was om in de gemeente te wonen. Je kunt ook fietsen in Barneveld. Er zijn 15 fietspaden in de gemeente, waaronder één op de Veluwe. Dit is een route die je niet mag missen. Fietsen zijn verkrijgbaar bij toeristische attracties en kantoren. De kosten van het ruiterpad bedragen €4,95. Waar je ook gaat, zorg ervoor dat je een paar warme anti slip sokken voor kinderen hebt, zodat je kinderen het altijd warm hebben.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Barneveld
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.