Redactie regio 0 reactie(s) di 03 mei 2022, 19:09

Canadese nabestaanden herdenken Slag om Otterlo

OTTERLO – In de nacht van 16 op 17 april 1945 vond de laatste veldslag van Nederland in Otterlo plaats. Een groep nabestaanden van Canadese bevrijders is donderdag 5 mei in het dorp aanwezig om hun moed te eren en om samen de vrijheid te vieren. In aanwezigheid van de burgemeester en de militair attaché van Canada leggen zij bloemen bij het monument. Deze laatste slag kostte honderden Duitsers en een groot aantal Canadese strijders het leven. Ook kwamen vier inwoners van Otterlo om het leven.

Het dorp Otterlo is al bevrijd als op 16 april rond middernacht een kleine groep van 25 Duitse militairen het dorp aanvalt. Onder leiding van een zeer fanatieke SS-officier gaan zij de strijd aan met de verraste Canadezen. Wat later komt een grote groep van ongeveer 1000 Duitse militairen vanuit Harskamp ook naar Otterlo om mee te vechten. Overigens blijken na afloop van de slag deze manschappen vooral uit zeer jonge Hitlerjugend te bestaan, sommigen slechts 15 jaar oud.

Voor de Canadezen was het alle hens aan dek. Zelf de legerkok vocht mee. Hij betaalde dit met zijn leven. In de vroege morgen is de situatie zeer chaotisch. Canadese en Britse troepen op weg naar elders keren spoorslags terug om te helpen. Door hun hulp en door de inzet van vlammenwerpers is het pleit snel beslecht. Als de ochtend aanbreekt geven de Duitsers zich over. Otterlo is nu echt bevrijd, maar tegen welke prijs?

Band met Canada
De band tussen de inwoners van Otterlo en hun Canadese bevrijders is altijd hecht gebleven. De veteranen kwamen geregeld naar het dorp om te herdenken en om te vieren. De groep Canadezen die nu het dorp bezoekt zijn familieleden van Canadese bevrijders. Na het moment van nagedachtenis en bloemlegging gaat de groep naar de acht plekken in het dorp waar gevechten hebben plaatsgevonden. Op deze plekken herinneren informatieborden aan die vreselijke nacht lang geleden. Ook hangen de banieren weer in het dorp met de gezichten en de namen van de omgekomen Canadezen. Otterlo is zijn bevrijders nooit vergeten.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons