De rol van steenwolisolatie in passieve brandbeveiliging
Redactie partnerbijdrage 0 reactie(s) ma 01 augustus 2022, 16:37

De beste opties voor schuimplaatisolatie

Laatst bijgewerkt: maandag 16:37 uur

Hardschuimplaatisolatie is een van de vele soorten isolatie die je huis ten goede kunnen komen. Het heeft bijzondere toepassingen en is een efficiënte isolatieoplossing voor je woning. Hardschuimplaatisolatie heeft namelijk enorme voordelen, waaronder hoge R-waarden, continue isolatie die je huis omhult en vochtregulatie. Andere pluspunten zijn het voorkomen van koudebruggen, het beheersen van vocht, het voorkomen van luchtlekken en het gebruik aan beide zijden van de muur of het plafond. Steenwolplaten zijn hier geen voorbeeld van, maar hieronder vind je wel een paar van de beste opties voor schuimplaatisolatie!

XPS

Geëxtrudeerde polystyreen hardschuimplaatisolatie is waarschijnlijk het type schuimplaatisolatie dat je zou herkennen. Het komt in drie kleuren, blauw, groen en roze. Dus als je ooit een constructie in uitvoering hebt gezien en hebt gemerkt dat de buitenkant roze is, gebruiken ze XPS isolatie in de vorm van schuimplaten. Geëxtrudeerde polystyreenschuimplaat is de meest herkenbare van de soorten hardschuimplaatisolatie en de meest voorkomende voor gebruik in wanden en onderbouwlocaties. Het heeft verschillende afwerkingen, waaronder verschillende plastic bekledingen of geen afwerking. XPS werkt niet als een volledige dampremmende laag omdat het vocht niet volledig absorbeert. Daarom kan de R-waarde langzaam afnemen omdat het na verloop van tijd wat vocht kan opnemen. Dit probleem treedt echter langzaam op en zal gedurende vele jaren niet aanwezig zijn. Een van de voordelen van XPS hardschuimplaten is dat het recyclebaar is. Daarom is dit een duurzamere optie dan veel andere soorten isolatie.

EPS

EPS-schuimplaatisolatie is een veelzijdige optie voor huiseigenaren. Je kunt het gebruiken om daken, muren, vloeren, ondergronds of als structureel GeoFoam te isoleren. EPS is enigszins waterbestendig en absorbeert of houdt geen water vast, wat betekent dat het is goedgekeurd om de grond te raken en onder het maaiveld wordt gebruikt. EPS helpt insecten en ander ongedierte te voorkomen en kan fungeren als dampremmende laag. Bovendien verslechtert de R-waarde niet met de tijd. Daarom is de efficiëntie op de eerste dag van installatie hetzelfde als op de laatste dag van gebruik. Aannemers gebruiken doorgaans EPS om betonnen vormen en structurele geïsoleerde panelen te isoleren. Het voldoet aan of overtreft de vereiste bouw- en energiecodes in veel landen. Het is echter thermoplastisch, dat bij zeer hoge temperaturen kan verslechteren.

Polyisocyanuraat

De meest voorkomende toepassing voor isolatie van polyisocyanuraat hardschuimplaten is dakbedekking omdat het een hoge R-waarde heeft ten opzichte van de twee opties die we eerder al hebben genoemd. Het is echter relatief duur in vergelijking met de andere isolatietypes van hardschuimplaten. Polyiso kost per vierkante meter namelijk al snel een stuk meer dan XPS en EPS, wat natuurlijk een groot nadeel. Polyiso is niet recyclebaar en relatief permeabel. Hierdoor is het geen dampscherm. Opties voor bekleding van glasvezel of kunststof helpen echter bij het creëren van een dampremmende laag voor dit type isolatie van hardschuimplaten. Polyiso is een opwindend type hardschuimplaatisolatie omdat het in vloeibare vorm begint. Vervolgens maken fabrikanten de platen door het vloeibare schuim tot panelen te laten stollen. Deze platen kun je vervolgens plaatsen ter isolatie van je huis.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Barneveld
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.