Redactie partnerbijdrage 0 reactie(s) wo 30 november 2022, 6:19

Dip switch met schakelaars instellen

Laatst bijgewerkt: woensdag 06:19 uur
Een dip switch kom je veel in de licht- en geluidstechniek tegen. Maar hoe werkt dit elektrische component?

Er zijn twee soorten dip switches. Er bestaat een variant met een draaiwiel en een model met schakelaars. Deze laatste is de meest bekende en is er weer in tal van uitvoeringen. Het verschil zit hem dan met name in het aantal mogelijkheden. Hoe meer schakelaars, hoe meer kanalen ermee aangeduid kunnen worden of instellingen mee bepaald. Een dip switch is namelijk een analoge voorloper van de byte in de computer. Meer over dit onderwerp lees je in dit artikel.

Dip switch: analoog instellingen bepalen

Of een schakelaar aan staat, kan met een 0 en 1 bepaald worden. Zo’n dip switch (dual in-line package switch) kan dit aangeven. Bij een uitgebreid dip switch model, zijn er maar liefst 256 mogelijkheden in te stellen. Dit is in computertaal 1 byte! Je rekent uit welke schakelaar aan of uit moet staan doordat er een code voor is. Bekijk hier alvast welke dip switch je nodig hebt: https://www.tme.eu/nl/katalog/dip-switch-schakelaars_100058/

DMX dip switch

Er bestaan dip switch calculatoren online zodat je in één oogopslag kan zien welke schakelaars om moeten staan. Stel je hebt een DMX dip switch met 9 switches, dan kun je 512 kanalen maken:

switch 1 – 1 

switch 2 – 2 

switch 3 – 4 

switch 4 – 8 

switch 5 – 16 

switch 6 – 32 

switch 7 – 64 

switch 8 – 128 

switch 9 – 256

Deze mogelijkheden worden in bijvoorbeeld de licht- en geluidstechniek gebruikt om kanalen aan te geven. Stel kanaal 256 moet aan staan, dan staan dip switch 9 op aan en de rest op uit. Voor nummer 128 staat alleen schakelaar 8 aan. Combinaties kunnen ook. Voor kanaal 129 staat nummer 8 en nummer 1 aan. 128 + 1 is immers 129. Je maakt het nummer met het hoogste getal en werkt zo naar beneden. Kanaal 140 is dus nummer 8, 4 en 3. Want, 128+8+4=140. Kanaal 300 bestaat uit switch 9, 6, 4 en 3. Want, 256+32+8+4=300. 

Dip switch kapot? Geen probleem

Webshop tme.eu heeft verschillende dip switches in het assortiment die voor zowel bedrijven als particulieren te bestellen zijn. De componenten zijn niet duur en snel leverbaar. Het bedrijf werkt daarmee actief mee aan duurzaamheid; veel elektrische apparaten hoeven bij een defect niet volledig afgeschreven te worden. Het vervangen van een simpel component kan voldoende zijn.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Barneveld
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.