Logo 112Barneveld

Redactie algemeen 1 reactie(s) ma 03 januari 2022, 14:26

Dit zijn de belangrijkste oorzaken van elektrische branden

Laatst bijgewerkt: maandag 14:26 uur
Het is belangrijk om je bewust te zijn van de gevaren en mogelijke oorzaken van elektrische branden om te leren hoe je ze kunt vermijden. In deze blog zullen we kijken naar enkele van de meest voorkomende oorzaken van elektrische branden en hoe ze voorkomen kunnen worden. Dit is van belang aangezien deze branden jaarlijks veel voorkomen en voor veel schade zorgen aan gebouwen, terwijl ze ook nog eens regelmatig een dodelijk gevolg hebben. 

Verouderde elektrische bedrading

Verouderde elektrische bedrading veroorzaakt vaak elektrische branden. Als een huis ouder is dan 20 jaar, heeft het misschien niet de bedradingscapaciteit om de grotere hoeveelheden elektrische apparaten in het gemiddelde huis van vandaag aan te kunnen, zoals computers, breedbeeldtelevisies, videospelers, magnetrons en airconditioners. De verouderde huisbedrading kan de verhoogde stroombelasting niet aan. Oudere bedrading heeft de neiging snel op te warmen en vlam te vatten. Soms is het moeilijk te zeggen of je oude en onveilige bedrading hebt, omdat elektrische werkzaamheden meestal verborgen zijn achter de muren van je huis. Onthoud echter dat bedradingsproblemen een groot brandgevaar vormen.

Verlichting

Verlichtingsarmaturen, lampen en gloeilampen zijn een andere veel voorkomende reden voor elektrische branden, net als een nachtlampje kind dit ook kan veroorzaken. Het installeren van een lamp met een te hoog wattage voor de lampen en armaturen is een belangrijke oorzaak van elektrische branden. Controleer altijd het maximaal aanbevolen lampvermogen van een verlichtingsarmatuur of lamp en overschrijd nooit de aanbevolen hoeveelheid bij het gebruiken van een nachtlampje. Een andere oorzaak van brand is het plaatsen van materialen zoals stof of papier over een lampenkap. Het materiaal warmt op en ontbrandt, waardoor er brand ontstaat. Ook defecte lampen en verlichtingsarmaturen veroorzaken vaak brand.

Draagbare kachels

Wees je bewust van waar je je kachels in de winter plaatst en laat ze nooit voor langere tijd aan staan, vooral niet wanneer je slaapt of niet thuis bent. Het plaatsen van je draagbare kachel naast gordijnen, vloerkleden, bedden, banken, tassen en dergelijke is een van de meest voorkomende oorzaken van brand, dit moet je dus beslist niet doen. Als je toch ruimteverwarmingstoestellen gebruikt, gebruik dan het type radiator dat de warmte over het gehele oppervlak van het apparaat verspreidt. Deze zullen minder snel ontvlambare items doen ontbranden, maar moeten toch uit de buurt worden gehouden van dergelijke spullen in je woning. 

Oude apparaten

Oude apparaten met gerafelde snoeren of losse of defecte bedrading kunnen vlam vatten. Bovendien, vanwege de hoge ontvlambaarheid van oude isolatie die in deze apparaten wordt gebruikt, is een eenvoudige elektrische reparatie om deze problemen aan te pakken mogelijk niet voldoende. Het is het beste om bijgewerkte apparaten te kopen om je veiligheid te garanderen. Als je oudere apparaten hebt, bestaat het risico dat ze niet aan de norm voldoen als het gaat om wattagegebruik, materiaalkwaliteit en veiligheidsvoorschriften. Fornuizen, broodroosters, koelkasten, alle dingen die je in je keuken kunt vinden, lopen het risico om mogelijk elektrische branden te veroorzaken. Een ander probleem met oude apparaten en hun correlatie met vuur, doet zich voor wanneer meerdere apparaten zijn aangesloten op verlengsnoeren of stekkerdozen die niet bestand zijn tegen de grote hoeveelheid energie die apparaten nodig hebben. 

Reacties

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Barneveld
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.