Redactie — algemeen5 reactie(s) — vr 15 oktober 2021, 21:33

Faunabescherming looft tipgeld van Euro 5000 uit voor opsporing en berechting dader die wolf dood schoot

STROE – De Faunabescherming stelt een beloning van 5.000,= beschikbaar voor tips die leiden tot opsporing en berechting van de schutter die rond 1 oktober de wolf GW1490m doodde.

Het doden van een wolf is een ernstig misdrijf dat in Nederland bestraft kan worden met een gevangenisstraf tot 3 jaar of een geldboete tot 21.750,=. In België is de strafmaat onlangs zelfs verhoogd tot vijf jaar gevangenisstraf of een boete tot 500.000,=.

Zowel de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging als LTO Nederland hebben er actief voor gepleit afschot van wolven mogelijk te maken en hebben op die wijze meegewerkt aan het criminaliseren van dit streng beschermde dier.

Volgens de Europese habitatrichtlijn is zelfs het verstoren van de wolf al strafbaar en is bescherming van het dier een minimale eis van Europees recht.

Ook verstoring van het leefgebied van de wolf is in strijd met de Europese beschermingsmaatregelen en het nu vergunde afschot van 80% van de edelherten en zwijnen op de Veluwe is daarmee lijnrecht in tegenspraak.

Het is ondenkbaar dat als het voedselaanbod van de wolf wordt gedecimeerd, men het dier toch niet zou verstoren.

Daarom wil De Faunabescherming dat de jacht op edelherten en zwijnen op de Veluwe per direct gestopt wordt, ook omdat de verstoring van leefgebied en natuurlijk voedselaanbod ervoor kan zorgen dat de Veluwse wolven hun vaste territorium verlaten en gaan zwerven in landbouwgebieden om daar te foerageren op landbouwhuisdieren, zoals schapen, die niet hun voorkeur hebben, maar wel slachtoffer kunnen worden als gevolg van de verstoring.

Tipgevers kunnen zich melden bij De Faunabescherming via [email protected] . Tips zullen vertrouwelijk behandeld worden en zo nodig gedeeld met de opsporingsinstanties.

Ook tips die via de politie worden aangemeld komen in aanmerking voor de beloning wanneer de tip herleidbaar is tot de tipgever.

De Faunabescherming heeft ervoor gekozen het tipgeld uit te loven omdat het in het afschot van de eerste wolf in Nederland een gevaarlijke precedentwerking ziet. Jagers zien de wolf als voedselconcurrent vanuit de gedachte dat de in het wild levende prooidieren hun particuliere eigendom zouden zijn. Dat is met nadruk niet het geval: de pers in Nederland zijn edelherten, zwijnen en andere in het wild levende dieren wettelijk omschreven als ‘res nullius’, met nadruk aan niemand toebehorend.

Bron: Faunabescherming

0 0 stemmen
Tip of opmerking? ✉️ ons!
Deel dit artikel

Reacties

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Nico
Nico (@guest_132)
Offline
1 maand geleden

Nederland is klein om er ook nog wolven in het wild bij te hebben, vermoorden schapen en God weet wat nog meer, afkn#llen maar 👍

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Nico
Claudia
Claudia (@guest_135)
Offline
Antwoord aan  Nico
1 maand geleden

Als je niets zinnigs hebt te melden, zeg dan niets….

Melle Smit (PtdB)
Melle Smit (PtdB) (@guest_136)
Offline
1 maand geleden

Fijn, als het wild schaars is dan komen ze weer achter de mens aan.
Dan durft niemand meer de natuur in, en hebben we als partij meer draagvlak om natuur te vervangen voor beton.

Albert kroon
Albert kroon (@guest_137)
Offline
1 maand geleden

Ze zijn ziek beest maakt veel schade en vreet meest niet eens op als ik boer was schoot hem ook kapot nederland is ziek zo’n achterlijke wolf heeft meer waarde als een mens

Josephine
Josephine (@guest_138)
Offline
Antwoord aan  Albert kroon
1 maand geleden

Inderdaad, zwaar overdreven dit… Even nuchter graag! Als het nou om de klip-klap gedaan wordt en op allerlei dieren, dan hebben we een ander verhaal…

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons