Redactie partnerbijdrage 1 reactie(s) vr 08 april 2022, 17:36

Hoe veilig is een inductiekookplaat?

Mensen zien inductiefornuizen met een afdekplaat kookplaat vaak als een betere manier om te koken, omdat je de spoelen niet hoeft schoon te maken zoals bij een traditioneel fornuis en het voedsel tot 50 procent sneller kan koken. Een inductiekookplaat produceert echter grote hoeveelheden EMF-straling om het voedsel te koken. In dit artikel vind je meer informatie over zulke kookplaten en hoe veilig ze zijn.

Wat is een inductiekookplaat?
Inductiekookplaten werken met elektromagnetische energie, vergelijkbaar met magnetrons. Dit type koken gebruikt elektromagnetische energie om items van binnenuit te verwarmen. In stromen worden zeer hoge niveaus van EMF-straling gebruikt om de pan op te warmen. Inductiekookplaten werden aanvankelijk populair in professionele keukens en zijn steeds gebruikelijker geworden in onze eigen keukens. Inductiekookplaten in combinatie met een spatscherm keuken zijn om één belangrijke reden populair: ze koken sneller en verbruiken dus minder energie. Een pan water kan op een inductiekookplaat in ongeveer de helft van de tijd koken in vergelijking met een gewoon gasfornuis.

Hoe werken inductiekookplaten?
Onder elk kookoppervlak bevindt zich een inductiespoel die wisselstroom produceert (tussen 20 en 100 kHz). Dit creëert een magnetisch veld met een cirkelvormige stroom die inductie wordt genoemd. Dit magnetische veld is een soort elektromagnetische straling, of EMF. Inductiekookplaten zijn dus elektromagneten die hoge niveaus van laagfrequente EMF-inductiestraling uitzenden. Wanneer je een pan op de inductiering plaatst, wordt deze onderdeel van het elektromagnetische circuit. En dit is de reden waarom alleen bepaalde soorten pannen – namelijk die van gietijzer, roestvrij staal of gelaagd roestvrij staal – effectief kunnen worden gebruikt op inductiekookplaten. Het resultaat van het juiste kookgerei op een inductiekookplaat is dat de pan zeer snel opwarmt.

Zijn inductiekookplaten veilig?
Welnu, om te beginnen zenden inductiekookplaten meetbare niveaus van EMF-straling uit. Straling die er zonder de inductiekookplaat niet in je omgeving zou zijn. Elke extra hoeveelheid EMV waaraan je wordt blootgesteld, verhoogt je risico op tal van negatieve gezondheidseffecten. En we raden aan om de hoeveelheid EMF-straling waaraan je wordt blootgesteld te minimaliseren. Dus als algemene regel raden we aan om geen inductiekookplaten te gebruiken. Maar dat is slechts een algemene regel. Hoe zit het specifiek met inductiekookplaten? Zijn ze veilig? Waar komen de risico’s en gevaren vandaan?

Als het gaat om de EMV-risico’s van inductiekookplaten, zijn er twee overwegingen:

  • De hoeveelheid EMV in je directe omgeving
  • De hoeveelheid EMV die rechtstreeks in je lichaam wordt geleid

Omdat inductiekookplaten EMV uitstralen, pompen ze deze straling in je keuken. Elke elektrische verwarming creëert een hoog niveau van EMF-straling – dat is hoe ze werken. Inductiekookplaten zijn daarop geen uitzondering. 

Maar bij inductiefornuizen is dat slechts een deel van de potentiële blootstelling. Het andere deel komt van hoe inductiekookplaten werken. Bedenk: inductiekookplaten verwarmen pannen door de pan onderdeel te maken van het elektromagnetische circuit. De pan wordt gebruikt als geleider van EMF, dat is wat de pan verwarmt. Het menselijk lichaam is ook een geleider van EMF-straling. Dit betekent dat wanneer je de pan aanraakt, je onderdeel wordt van het circuit. En dezelfde EMV die de pan verwarmt, begint door je lichaam te stromen.

Deel dit artikel

Reacties

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marjon
Marjon (@guest_386)
Offline
16 april 2022 23:18

Ik heb geleerd van hoogleraar michiel raas (haas?) dat zwangeren niet met de buik in de buurt van inductieplaten mogen komen. Dus dat zegt genoeg.

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons