Redactie overig 0 reactie(s) do 02 december 2021, 17:04

Intimidatie, bedreiging, een scheldpartij, gemeente Ede ziet agressie tegen medewerkers toenemen

Laatste update: 2 dec 2021 17:06 uur

EDE – Intimidatie, bedreiging, een scheldpartij, hoe langer de coronacrisis voortduurt, hoe korter de lontjes soms lijken te worden. Ook de gemeente Ede ziet agressie tegen medewerkers van de gemeente toenemen. Wethouder Hester Veltman (personeel en organisatie) is het zat: ‘Agressie en intimidatie tegen mensen die gewoon hun werk doen, dat accepteren wij niet. Wat je persoonlijke situatie ook is, van onze medewerkers blijf je af.’

Grens overschreden
‘Ik weet waar je woont’ of Gestapo genoemd worden, of belaagd worden en voor NSB-er worden uitgemaakt. Dat zijn zomaar wat voorbeelden waar baliemedewerkers, BOA’s, toezichthouders en ook beleidsambtenaren in en buiten het gemeentehuis mee te maken krijgen in contacten met inwoners. ‘Hoewel we het niet exact bijhouden, horen we steeds vaker van dit soort signalen. We merken meer en meer dat de boog bij veel mensen gespannen staat. Er is meer ongeduld en daarbij wordt steeds vaker een grens overschreden’, licht wethouder Veltman toe.

Frustratie
De gemeente heeft een grote impact op het leven van veel inwoners. Veltman: ‘We nemen belangrijke besluiten als het toekennen van zorg, uitkeringen en vergunningen. Als zo’n beslissing voor iemand slecht uitpakt, kan dat tot frustratie leiden, dat begrijp ik heel goed. Maar dat betekent niet dat je iemand kunt uitschelden of – nog erger – iemand kunt bedreigen’.

‘Onze medewerkers kunnen tegen een stootje, maar wat we afgelopen tijd horen en zien gaat elke grens over. Dit zijn medewerkers van de gemeente Ede die gewoon hun werk doen. Als wethouder P&O voel ik mij verantwoordelijk dat zij dat veilig kunnen doen. Ik wil dan ook een duidelijk statement maken: behandel de ander zoals je ook zelf behandeld wilt worden. Tegen agressie treden we stevig op en als er sprake is van strafbare feiten zullen we niet aarzelen om aangifte te doen’.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons