Redactie politiek 0 reactie(s) di 01 maart 2022, 19:30

Legerplaats Harskamp mogelijk beschikbaar voor vluchtelingen Oekraïne

HARSKAMP – Door de oorlog in de Oekraïne ontvluchten veel inwoners hun land. Deze mensen hebben opvang nodig. Enkele gemeenten, waaronder de gemeente Ede zijn benaderd voor mogelijke opvang van deze Oekraïense vluchtelingen. Defensie heeft ingestemd om dan de legerplaats (ISK) Harskamp beschikbaar te stellen voor de opvang van vluchtelingen op haar terrein. De gemeente Ede staat hier vanzelfsprekend welwillend tegenover.

De legerplaats in Harskamp is een potentiële locatie omdat daar snel ongeveer 800 mensen tegelijk opgevangen kunnen worden. Wanneer de locatie precies ingezet zal worden is op dit moment nog niet bekend. Donderdag is er in Brussel opnieuw overleg over de opvang van vluchtelingen binnen de EU lidstaten.

De dorpsraad Harskamp is over het verzoek voor opvang geïnformeerd. Op het moment dat er meer duidelijkheid is zullen de inwoners verder worden geïnformeerd via bijvoorbeeld een informatieavond.

Inwoners van Oekraïne kunnen Nederland inreizen zonder visum, dankzij het associatieverdrag dat de EU in 2017 met Oekraïne sloot. Mensen met een biometrisch paspoort mogen hier sowieso 90 dagen vrij verblijven. Daarom hoeven mensen uit Oekraïne in eerste instantie ook niet naar een asielzoekerscentrum. Zij hebben immers al recht op verblijf in Nederland. Daarom worden voor deze mensen speciale verblijfslocaties opgezet.

Deel dit artikel

Locatie

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons