Logo 112Barneveld

Redactie overig 3 reactie(s) vr 29 september 2023, 14:12

Man uit Lunteren zat met pistool en machinegeweer op terras; twee jaar cel

Laatst bijgewerkt: vrijdag 29 sep 2023 om 16:45 uur

ARNHEM / LUNTEREN – De rechtbank veroordeelt een 32-jarige man uit Lunteren voor verboden wapenbezit en bedreiging van de politie. De rechtbank veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. In die proeftijd moet de man zich melden bij de reclassering en zich laten behandelen.

In juni van dit jaar kreeg de politie een 112 melding om naar een terras in Lunteren te gaan. Daar zou een man op het terras zitten met een handvuurwapen en een machinegeweer (Uzi). De man had een doorgeladen vuurwapen in zijn zak zitten en hij droeg een Uzi in een metalen koffer bij zich. Ook had de man bijbehorende munitie op zak. De politie hield de man aan en tijdens het vervoer van de man naar het politiebureau in Arnhem, bedreigde hij de agenten meerdere keren.

Aantasting maatschappelijke veiligheid

Het bezitten van wapens en munitie is een ernstig feit dat een onaanvaardbaar risico voor de veiligheid van personen met zich brengt. Daarnaast veroorzaakt het bezitten van zulke wapens maatschappelijke onrust en wordt de maatschappelijke veiligheid aangetast. Het vervolgens bedreigen van de 2 politieagenten rekent de rechtbank de man zwaar aan. Zij doen hun werk voor de samenleving. Steeds vaker worden zij geconfronteerd met agressie, geweld, bedreigingen en anderen vormen van intimidatie. Zulke uitlatingen zijn ontoelaatbaar.

Eerder veroordeeld

De man is eerder veroordeeld voor onder andere geweld, bedreiging en strafbaar gedrag richting de politie. Zo liep hij onder andere nog in een proeftijd van een veroordeling uit 2020 voor bedreiging, belediging van de politie en openlijke geweldpleging. Ook is de man nog in januari 2023 veroordeeld voor het beledigen van de politie.

Andere straf dan eis

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De rechtbank vindt dat de eis van de officier van justitie niet voldoende recht doet aan de ernst van de feiten. De rechtbank legt daarom een hogere straf op dan de officier van justitie heeft geëist. De rechtbank vindt een celstraf van 36 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar een passende straf voor deze feiten. De rechtbank legt de voorwaarden op zoals de reclassering adviseerde: de man moet zich onder andere tijdens de proeftijd melden bij de reclassering en zich laten behandelen.

Uitzitten eerder opgelegde straffen

Tot slot moet de man 3 eerder voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraffen uitzitten. Het gaat om gevangenisstraffen van in totaal 17 weken.

Reacties

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Barneveld
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.