Logo 112Barneveld

Redactie landelijk 0 reactie(s) za 07 januari 2023, 16:59

Nederlanders lopen deze winter extra gevaar op koolmonoxidevergiftiging

Laatst bijgewerkt: zaterdag 7 jan 2023 om 18:44 uur

Van alle Nederlandse huishoudens heeft maar 35 procent een koolmonoxide melder. Dit blijkt uit het WoonOnderzoek Nederland (WoON) dat recent is gepubliceerd. “In ons land waar 85 procent van de huishoudens afhankelijk is van een cv-ketel voor het verwarmen van de woning, is dat gevaarlijk weinig. Koolmonoxide is een sluipmoordenaar die je niet ziet, ruikt of proeft”, zo vertelt Peter Schuurmans namens Brandweer Nederland.

Hoe CO-vergiftiging kan ontstaan

Een fout aangesloten of kapotte cv-ketel kan ervoor zorgen dat koolmonoxide (CO) vrijkomt bij het verwarmen van een woning. “Omdat CO onzichtbaar is, merken mensen zonder melder meestal niet dat ze vergiftigd worden. De symptomen van een CO-vergiftiging lijken erg op griep. Zo vallen jaarlijks zo’n 10 tot 20 doden en worden ten minste 200 mensen in het ziekenhuis opgenomen”, aldus Schuurmans.

Voorkom CO-vergiftiging

Schuurmans legt uit dat ventileren erg belangrijk is in het voorkomen van een CO-vergiftiging. “Door de hoge energieprijzen deze winter, gaan mensen op zoek naar mogelijkheden om te besparen. Zet altijd een raam op een kier of zet je ventilatierooster open. Zo kan koolmonoxide ontsnappen naar buiten en komt er frisse lucht binnen.”

Nieuwe wetgeving gasverbrandingsinstallatie

Per 1 april 2023 treedt nieuwe wetgeving in werking. Vanaf dat moment mag een gasverbrandingsinstallatie alleen geplaatst en onderhouden worden door een CO-vrij gecertificeerd bedrijf. Daarmee gaat hopelijk ook het aantal slachtoffers door koolmonoxide drastisch naar beneden. Een goede ontwikkeling, zo stelt Rob Baardse, directeur van de Nederlandse Brandwonden Stichting. “Zo voorkomen we dat gerommel aan een cv-ketel, geiser, gashaard of -kachel leidt tot slachtoffers.”

Hang de CO-melder op de juiste plek

Om slachtoffers te voorkomen, heeft Schuurmans nog een laatste advies. “Zorg dat je de koolmonoxide detector op de juiste plek hangt. In de ruimte bij de cv-ketel stijgt CO juist op, en moet de melder aan het plafond. In andere ruimtes plaats je de melder op ademhoogte.”

Bron: Brandweer.nl

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Barneveld
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.