Logo 112Barneveld

Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) wo 21 december 2022, 16:57

Overzicht van ruim 200 jaar gemeentebestuur onthuld

BARNEVELD – Burgemeester Jan Luteijn heeft op dinsdag 20 december in de publiekshal van het gemeentehuis een ‘bladermuur’ onthuld. Deze bladermuur geeft op een originele manier een overzicht van de bestuurlijke geschiedenis van onze gemeente sinds 1812: wie waren onze burgemeesters, raadsleden en wethouders?

‘Bladerbare’ wandpanelen per bestuurlijke periode geven een mooi overzicht van interessante wetenswaardigheden over onze gemeenteraden en colleges van vroeger tot heden. De bestuurlijke geschiedenis van Barneveld begint al in 1812. Kort na de inlijving bij Frankrijk. Toen werd het grondgebied verdeeld in de gemeenten (toen ‘mairiën’ geheten) Barneveld, Voorthuizen en Garderen. Deze indeling bleef bestaan tot 1818, toen de drie gemeenten weer werden verenigd tot het schoutambt, de latere gemeente, Barneveld. Natuurlijk gaat de geschiedenis van Barneveld en dit gebied nog verder terug, maar toen was er nog geen gemeenteraad.

Lokale bestuurlijke geschiedenis

Uit het archief zijn alle namen en gegevens van de vele bestuurders bij elkaar gezocht. Bezoekers en belangstellenden kunnen in de publiekshal makkelijk terugzoeken wie bijvoorbeeld de eerste burgemeester was en wie het eerste vrouwelijke raadslid. Wisselingen in gemeenteraad of college zijn zichtbaar per bestuursperiode. Boven de bladermuur hangen de foto’s van de huidige raadsleden en het college van burgemeester en wethouders.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Barneveld
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.