Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 22:31:33 Contact Oc Zwb Prio Eenheid | Politie Midden en West-Brabant...
woensdag 28 juli 2021

Archief

Fietser gewond bij ongeval op de Wesselseweg in Kootwijkerbroek

Gemaakt: Dinsdag, 16 maart 2021 15:29

BARNEVELD - Een fietser is dinsdagmiddag gewond geraakt bij een ongeval op de Wesselseweg in Kootwijkerbroek.

 

De fietser wilde rond 14:30 uur de Wesselseweg oversteken naar de Esvelderweg toe. De automobilist kon hem hierbij niet meer ontwijken. De fietser raakte gewond en is onderzocht door medewerkers van de ambulance en vervolgens naar het ziekenhuis gebracht. Een handhaver van de gemeente Barneveld was ook ter plaatse en begeleide het verkeer langs het ongeval.

 

De automobilist bleef ongedeerd en kon na het ongeval zelf verder rijden. De fiets is door de handhaver meegenomen in zijn busje.

Bestelbus crasht in veetunnel aan de Barneveldsestraat in Renswoude

Gemaakt: Woensdag, 17 maart 2021 21:36

RENSWOUDE - Woensdagavond 17 maart rond 20.50 uur heeft een eenzijdig ongeval plaatsgevonden op de Barneveldsestraat in Renswoude. Een bestelbus van een pakketbezorger is in een veetunnel naast de weg terecht gekomen. Deze tunnel onder de weg wordt gebruikt om koeien onder de weg door van het ene naar het andere weiland te laten lopen.

 

De bestuurder is in een ambulance gecontroleerd omdat hij rugklachten heeft, na controle is de bestuurder niet naar een ziekenhuis vervoerd. De weg wordt voor de berging van het voertuig in beide richtingen afgesloten.

Zwemmen in de Veluwehal kan weer! Burgemeester op bezoek [video]

Gemaakt: Donderdag, 18 maart 2021 03:32

BARNEVELD - Wat een feest om alle zwemles kinderen weer te zien! Dinsdag 16 maart zijn na 3 maanden sluiting de eerste zwemleskinderen weer gestart.


Ook vandaag was het weer spetterend feest voor de kinderen en was er zelfs hoog bezoek van de burgemeester van Barneveld die kwam een gezonde traktatie langs brengen voor na de zwemles. Locatie manager Jeroen geeft uitleg wat er allemaal is gebeurd tijdens de Covid sluiting.

Wat moet je doen wanneer een lithium-ion batterij gaat branden?

Gemaakt: Donderdag, 18 maart 2021 15:41

NEDERLAND - Apparaten die gebruik maken van een oplaadbare lithium-ion batterijen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Deze batterijen zitten bijvoorbeeld in smartphones, laptops, tablets, koptelefoons, oplaadbare tandenborstels, elektrische fietsen, en elektrische steps. Maar wist je dat lithium-ion batterijen kans hebben om te oververhitten en zelfs kunnen exploderen? De brandweer komt steeds vaker bij branden die zijn ontstaan door een oververhitte of geëxplodeerde lithium batterij. In dit artikel kun je lezen hoe je deze batterijen veilig oplaadt.

 

Lithium-ion batterijen verschillen van gewone batterijen door hun chemische samenstelling. Ze hebben een grotere energieopslag, zijn ze lichter, en zijn ze ook oplaadbaar. De kans op oververhitting bij dit soort batterijen is groter dan bij andere batterijen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het opladen met niet originele opladers of doordat het apparaat zijn warmte niet kwijt kan. Ook het blijven opladen wanneer de batterij al vol is, is gevaarlijk. Wanneer je het apparaat laat vallen, moet je rekening houden met mogelijke beschadigingen aan de batterij. Ook deze beschadigingen kunnen oververhitting veroorzaken.

 

Hoe ga je veilig om met apparaten die gebruik maken van lithium-ion batterijen?

 • Koop alléén goedgekeurde apparatuur en gebruik alléén originele opladers.
 • Laad de apparatuur bij voorkeur overdag op, maar niet in het volle zonlicht.
 • Leg het apparaat tijdens het laden op een plek die niet makkelijk brandt.
 • Laad het apparaat op in een ruimte waar een rookmelder hangt.
 • Haal de stekker uit het stopcontact wanneer het apparaat vol is.

 

Wat moet je doen wanneer een lithium-ion batterij gaat branden?

 • De rook die hierbij vrijkomt is zeer giftig. Denk eerst aan je eigen veiligheid en zorg dat je geen rook inademt.
 • Koppel het apparaat los indien het apparaat aan de lader ligt.
 • Verplaats het apparaat naar buiten wanneer dit veilig kan.
 • Kleinere batterijen kun je blussen door ze onder te dompelen in een emmer water. Laat ze hier minimaal 24 uur in staan, het koelingsproces duurt namelijk erg lang.
 • Bel 112 wanneer er brand ontstaat of bij heftige rookontwikkeling.

Bromfietser gewond bij ongeval op de Baron van Nagellstraat

Gemaakt: Donderdag, 18 maart 2021 19:23

BARNEVELD - Donderdagmiddag 18 maart heeft een aanrijding plaatsgevonden op de Baron van Nagellstraat in Barneveld. Een personenauto is in botsing gekomen met een bromfiets.

 

De bestuurder van de bromfiets raakte hierbij gewond en is behandeld in een ambulance. Over de exacte oorzaak van de aanrijding is nog niets bekend.

Wederom een auto in brand aan de Begoniastraat in Barneveld

Gemaakt: Vrijdag, 19 maart 2021 05:54

BARNEVELD - Aan de Begoniastraat in Barneveld is vrijdagmorgen 19 maart omstreeks 05:00 uur een auto in de brand gevlogen. De auto stond op exact dezelfde plaats waar vorige week ook een auto in brand stond.

 

De brand is ontstaan aan beide kanten van het voorwiel. Volgens een buurtbewoner zou het gaan om een wraakactie omdat het al langer onrustig is, niemand kon dit echter nog bevestigen. De politie heeft met 2 kleine brandblusser en een tuinslang de brand proberen te blussen maar dat lukte niet. De brandweer heeft het vuur uiteindelijk geblust. De auto zal later vanmorgen onderzocht worden op sporen. 

Fietsendieven actief in Scherpenzeel

Gemaakt: Vrijdag, 19 maart 2021 16:26

SCHERPENZEEL - De afgelopen weken zijn er acht fietsen binnen de gemeente Scherpenzeel gestolen. Dit betroffen voornamelijk elektrische fietsen maar ook racefietsen.


Drie fietsen werden uit schuren/garage's gestolen. De andere vijf uit plekken zoals nabij de kerk in het centrum of een supermarkt. Opvallend is dat de geparkeerde fietsen er soms maar even staan voordat deze gestolen worden.


Zie je mensen die aandacht hebben voor geparkeerde fietsen of fietsen rekken/stallingen in de gaten lijken te houden? Bel de politie! (0900 8844 en bij spoed/heterdaad situaties 112)

Grote storing Whatsapp, Instagram, Messenger en Facebook

Gemaakt: Vrijdag, 19 maart 2021 18:51

Instagram, Whastapp en Facebook kampen sinds vrijdagmiddag 19 maart met een storing. Op de website van Instagram verschijnt een 5xx Server Error. De storing lijkt zich wereldwijd voor te doen.

 

Op sites als bijvoorbeeld downdetector.com schiet het aantal foutmeldingen omhoog. De eerste meldingen kwamen rond 18:00 uur binnen en begonnen na een uur weer af te nemen. Het lijkt er op dat de storing is verholpen. Whatsapp, Instagram en Messenger zijn allemaal onderdeel van Facebook.

Veel schade na kop-staart aanrijding op de Hogesteeg in Garderen

Gemaakt: Zaterdag, 20 maart 2021 15:18

GARDEREN - Bij een kop-staart aanrijding op de Hogesteeg in Garderen is zaterdagmiddag 20 maart veel schade ontstaan. Volgens 112 Meldingen Garderen werden de hulpdiensten, waaronder de brandweer, om 14:13 uur opgeroepen.

 

Een vrouw had nekklachten en is nagekeken daar de ambulancemedewerkers. De vrouw is niet naar het ziekenhuis vervoerd. De brandweer is gekomen vanwege een olie lekkage van de achterste auto. Beide auto's zijn door een berger afgevoerd.

Personen in grijs busje stelen snelheidsdisplay aan de Damweg in Zwartebroek

Gemaakt: Zondag, 21 maart 2021 03:51

ZWARTEBROEK - Zaterdagavond 20 maart om 23:11 uur hebben onbekenden een snelheidsdisplay gestolen aan de Damweg in Zwartebroek.

 

Op beelden van een bewakeningscamera is te zien dat een grijs busje stopt bij de display. Mensen die meer weten vcan deze diefstal kunnen contact opnemen met de politie via telefoonnummer 0900-8844.

Auto slaat meerdere malen over de kop op de A1 bij Kootwijk

Gemaakt: Zondag, 21 maart 2021 17:40

KOOTWIJK - Op de A1 bij Kootwijk is zondagochtend 21 maart een automobilist met zijn auto over de kop geslagen. Het ongeval gebeurde ter hoogte van afrit Kootwijk (rij-richting; Apeldoorn - Amersfoort). Hulpdiensten kwamen met spoed ter plaatse, waaronder een ambulance. De bestuurder van de auto, een jongeman, werd door het ambulancepersoneel onderzocht, maar bleek niet gewond te zijn geraakt.

 

De politie gaf aan dat de auto meerdere malen over de kop was geslagen en dat de bestuurder niet wist hoe het ongeval was gebeurd. Vanwege het ongeval was de afrit enige tijd deels afgesloten. De zwaar beschadigde auto werd door een berger afgesleept.

Woninginbraak op de Vlierbeek in Barneveld

Gemaakt: Maandag, 22 maart 2021 15:39

BARNEVELD - Er heeft een woninginbraak plaatsgevonden op de Vlierbeek in Barneveld. Dit is gebeurd tussen zaterdagmiddag 16.30 uur en zondagavond 20.45 uur.

 

Heeft iemand rond dit tijdstip iets verdacht gezien of gehoord, of mogelijke beeldmateriaal dan hoort de politie dit graag!

Bewoonster van de Wildforster belt de brandweer na ruiken gaslucht

Gemaakt: Maandag, 22 maart 2021 15:51

BARNEVELD - Maandagochtend 22 maart rook een bewoonster van de Wildforster in Barneveld een gaslucht en omdat ze het niet vertrouwde belde ze de brandweer. De gaslucht zou voornamelijk op het fietspad langs het spoor te ruiken zijn.

 

De brandweer heeft het hele fietspad vanaf de Van Zuijlen van Nieveltlaan tot in de wijk Veller gecontroleerd, maar ze hebben niks kunnen meten. Ook een volkstuinencomplex langs het spoor is hierbij onderzocht. Na ongeveer een half uur ging de brandweer onverrichter zake terug naar de kazerne.

Politie en gemeente Ede houden grote actie op recreatieterreinen Bospark, Goudsberg en Scheleberg

Gemaakt: Maandag, 22 maart 2021 18:24

EDE - Afgelopen weken voerde de gemeente Ede samen met de politie, Openbaar Ministerie en de provincie een grote actie uit op recreatieparken Bospark, Scheleberg en de Goudsberg. Doel van deze actie is een controle op activiteiten die het recreatief gebruik van het park belemmeren en mensen ervan te weerhouden de parken te gebruiken voor criminele activiteiten. De gemeente Ede wil dat de recreatieparken gebruikt worden waarvoor zij zijn bedoeld, namelijk recreëren.

 

De afgelopen maanden is het meerdere keren voorgekomen dat criminelen aangehouden zijn op of rondom een vakantiepark. Gebleken is dat criminelen de parken regelmatig gebruiken als toevluchtsoord voor hun activiteiten. Burgemeester René Verhulst: "Ik vind dit ontoelaatbaar. De parken zijn om vakantie te vieren en te recreëren, dan is het niet de bedoeling dat je in aanraking komt met criminelen. Ik spreek dan ook nadrukkelijk de verhuurders van vakantiehuizen aan om goed te checken aan wie ze hun vakantiehuis verhuren. Door hier aandacht voor te hebben maak je het mensen met slechte intenties al moeilijker om voor een vakantiepark te kiezen."

 

De aanhoudingen van de afgelopen maanden zijn voor de gemeente Ede aanleiding om een aantal controles uit te voeren op wie er precies op de parken verblijven en met welk doel. Dat heeft geleid tot een aantal opvallende constateringen, zoals:

 • Een aantal personen met antecedenten op het gebied van drugs, huiselijk geweld, en andere activiteiten
 • Een ongeldig kenteken op voertuig
 • Verschillende boetes vanwege rijden zonder rijbewijs en een boete vanwege het niet op eerste vordering tonen van identiteitsbewijs
 • Iemand die zwaar onder invloed was van verdovende middelen
 • En daarnaast twee openstaande CJIB-vordering die contant betaald moesten worden

 

Verder is er een corona-feest beëindigd en zijn meerdere personen aangetroffen onder verdachte omstandigheden, waaronder twee minderjarigen. Ook is geconstateerd dat veel recreatieobjecten voor niet-recreatief gebruik worden gebruikt, waaronder wonen en huisvesting van arbeidsmigranten / arbeidskrachten uit Oost-Europa.

 

Veiligheid en leefbaarheid
Toerisme en recreatie zijn in de gemeente Ede een belangrijke economische sector. De kwaliteit van de meeste recreatieparken is dan ook goed. Bij parken waar deze kwaliteit onder druk komt te staan door criminele activiteiten wordt ingegrepen met controles. De controles werden uitgevoerd door een zogenaamd interventieteam van het Ariadneproject van de provincie Gelderland.

Grote stijging ziekteverzuim onder werknemers in zorg en welzijn

Gemaakt: Dinsdag, 23 maart 2021 15:39

NEDERLAND - Het ziekteverzuim onder werknemers in zorg en welzijn kwam in het vierde kwartaal van 2020 uit op 6,9 procent, het hoogste verzuimcijfer in een vierde kwartaal sinds 2002. In de branche verpleging, verzorging en thuiszorg was het verzuim met 8,5 procent het hoogst. Behalve in de jeugdzorg was het verzuimpercentage in alle branches van de sector zorg en welzijn hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS voor het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn. In hoeverre de coronapandemie het ziekteverzuim heeft beïnvloed is niet onderzocht.


In het vierde kwartaal van 2020 was het ziekteverzuim onder werknemers in de branche verpleging, verzorging en thuiszorg 8,5 procent. Het betekent dat van elke duizend te werken dagen 85 dagen zijn verzuimd wegens ziekte. Dat is 1,5 procentpunt meer dan het vierde kwartaal van 2019 en het hoogste ziekteverzuim in het vierde kwartaal sinds 2010, het begin van de meting per branche. Ook in de gehandicaptenzorg was het verzuim met 7,5 procent hoger dan gemiddeld in de sector zorg en welzijn. In de universitair medische centra en in de overige zorg en welzijn was het verzuim het laagst (beiden 5,3 procent).

 

Al vanaf het begin van de meting van het ziekteverzuim per branche, in 2010, ligt het ziekteverzuim in de branche verpleging, verzorging en thuiszorg hoger dan gemiddeld in de hele sector. Het verzuim in het vierde kwartaal is in deze branche sinds 2013 steeds hoger geworden. Tussen 2013 en 2020 groeide het verzuimpercentage van 5,6 naar 8,5 procent (+2,9 procentpunt). Tussen het vierde kwartaal van 2019 en 2020 groeide het verzuim sterker (+1,5 procentpunt) dan de totale toename tussen 2013 en 2019 (+1,4 procentpunt).

 

Voor alle bedrijfstakken in de economie was het ziekteverzuim in het vierde kwartaal gemiddeld 4,9 procent. Het verzuim in zorg en welzijn was het hoogst van alle bedrijfstakken. Het verzuim in zorg en welzijn was vergeleken met het vierde kwartaal van 2019 ook sterker gestegen dan het gemiddelde van alle bedrijfstakken.

 

Ook relatief sterke stijging verzuim in de kinderopvang en huisartsenzorg en gezondheidscentra
Tussen het vierde kwartaal van 2019 en het vierde kwartaal van 2020 ging het ziekteverzuim in de sector zorg en welzijn van 5,9 naar 6,9 procent (+1,0 procentpunt). In een aantal branches lag die stijging nog hoger: naast de al genoemde branche verpleging, verzorging en thuiszorg (+1,5 procentpunt) was dat het geval in overige zorg en welzijn (+1,4), kinderopvang (+1,3) en de huisartsen en gezondheidscentra (+1,3).

 

In de ziekenhuizen en overige medisch specialistische zorg en in de gehandicaptenzorg steeg het verzuim tussen het vierde kwartaal van 2020 en 2019 met 0,9 procentpunt. Het verzuim steeg minder sterk in de universitair medische centra, de geestelijke gezondheidszorg en sociaal werk (tussen 0,1 en 0,3 procentpunt) en alleen in de branche jeugdzorg was sprake van een lichte daling (-0,3 procentpunt).

Kraai zit met visdraad vast in boom aan de Sterappel in Barneveld

Gemaakt: Dinsdag, 23 maart 2021 18:52

BARNEVELD - Aan de Sterappel in Barneveld heeft de brandweer dinsdagavond een kraai uit een boom weten te bevrijden. De brandweer werd ingeschakeld door medewerkers van de dierenambulance in Barneveld.

 

Een buurtbewoonster zag dat de vogel al de hele dag zich probeerde los te maken uit een tak. Omdat ze er met een ladder niet bij konden komen werd de brandweer ingeschakeld. Een brandweerman heeft de tak afgezaagd en kon zo de vogel pakken. Het beest was verstrikt in een dik visdraad. Medewerkers van de dierenambulance gaan bekijken of het dier gewond is geraakt en zullen hem zonodig dan overdragen aan de vogelopvang in Soest of Naarden.

Voorlopig geen versoepelingen, lockdown met drie weken verlengd

Gemaakt: Dinsdag, 23 maart 2021 19:18

NEDERLAND - De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. Daarnaast kijkt het kabinet naar het gebruik van zelftesten in het onderwijs. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april.

 

Verlenging maatregelen
Alle huidige maatregelen worden verlengd tot en met 20 april. Op 13 april is een volgende persconferentie waarin wordt gezegd wat er na 20 april mogelijk is. Als de cijfers eerder een positief beeld laten zien, dan kan een maatregel ook eerder worden aangepast. Als de cijfers tegenvallen, kan een maatregel eerder worden aangescherpt.

 

Het reisadvies wordt verlengd tot en met 15 mei
Dit betekent: blijf in Nederland. Reis niet naar het buitenland tot en met 15 mei, tenzij dit strikt noodzakelijk is. Dit geldt dus ook voor de meivakantie.

 

In april start het kabinet samen met de reis- en vervoerssector met proefreizen naar het buitenland. Die geven inzicht hoe we straks weer veilig en verantwoord op vakantie kunnen naar andere landen.

 

Kleine aanpassing van maatregel
Avondklok
Het blijft steeds langer licht. Daarom gaat vanaf woensdag 31 maart de avondklok een uur later in. Dit betekent dat vanaf dat moment iedereen tussen 22.00 uur 's avonds en 04.30 uur 's ochtends binnen blijft. Winkels die vooral levensmiddelen verkopen, mogen dan open zijn tot 21.45 uur. Dit geldt voor bijvoorbeeld supermarkten en afhaallocaties van eet- en drinkgelegenheden.

 

Testen
De verwachting is dat er vanaf midden april corona-zelftesten beschikbaar zijn. In het onderwijs kan daarmee risicogericht en preventief getest worden.

Het kabinet wil dat studenten in het hoger onderwijs zo snel mogelijk weer les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april. Dat kan dan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten en als de onderwijsinstellingen de studenten een zelftest kunnen aanbieden.

 

Toegangstesten
Op andere plaatsen zal het gebruik van toegangstesten meer mogelijk kunnen maken. Voordat een evenement of activiteit begint, moet dan een test gedaan zijn. Bij een negatieve uitslag krijgt iemand toegang. Deze kan getoond worden via een app. Op voorwaarde dat de corona-cijfers dit toelaten, worden de komende periode proeven gedaan bij bijvoorbeeld kleinschalige evenementen en activiteiten.

 

Horeca en detailhandel
Tijdens de vorige persconferentie op 8 maart werd gezegd dat terrassen mogelijk voor Pasen open konden en dat er dan ook meer ruimte kwam voor de detailhandel. Dat kon alleen onder de strenge voorwaarden dat het aantal bezette ic-bedden stabiel zou zijn en het reproductiegetal rond de 1 zou blijven. Helaas is dat niet het geval. Er liggen nu 623 mensen met corona op de ic. Het reproductiegetal staat op 1,11. Dit getal laat zien hoe snel het virus zich verspreidt. Bij een reproductiegetal van rond de 1 blijft het aantal besmettingen ongeveer gelijk. Meer weten over deze en andere cijfers? Kijk op het coronadashboard.

 

Vaccineren
Vaccineren is een belangrijke stap naar een samenleving zonder coronamaatregelen. De verwachting is dat vanaf begin juni veel meer mogelijk is, omdat dan een grote groep mensen gevaccineerd is. Volgens de planning heeft in juli 2021 iedereen vanaf 18 jaar, die gevaccineerd wil worden, een eerste prik gehad.

Traumahelikopter landt aan de Nijkerkerweg in Barneveld voor medische inzet

Gemaakt: Dinsdag, 23 maart 2021 20:46

BARNEVELD - De traumahelikopter is dinsdagavond rond 19:00 uur geland aan de Nijkerkerweg bij het Hulpverleningscentrum in Barneveld. De piloot zette de arts en de verpleegkundige af om medische bijstand te geven aan de ambulance verpleegkundigen.

 

Het slachtoffer zou hard gevallen zijn tijdens skeeleren. De arts is na behandeling met de ambulance meegereden naar het UMC ziekenhuis in Utrecht.

Brandweer Barneveld rukt uit voor gaslucht op de Jan van Schaffelaarstraat

Gemaakt: Woensdag, 24 maart 2021 20:39

BARNEVELD - De brandweer is woensdagavond 24 maart uitgerukt voor een melding van een gaslucht op de Jan van Schaffelaarstraat in het centrum van Barneveld.

 

De brandweer heeft metingen verricht maar niets aangetroffen. Het is onbekend waar de geur vandaan kwam.

Auto van begrafenisondernemer belandt op zijn kop in weiland Otterlo

Gemaakt: Donderdag, 25 maart 2021 03:30

OTTERLO - Op de Apeldoornseweg N304 in Otterlo is woensdagavond 24 maart een bestelbus van een begrafenisondernemer van de weg geraakt en op zijn kop in een weiland tot stilstand gekomen. De bestuurder kon zelfstandig het voertuig verlaten en is onderzocht in een ambulance. De bestuurder hoefde niet mee naar het ziekenhuis. 


De begrafenisauto reed richting Otterlo toen de bestuurder in een bocht de macht over het stuur verloor. De weg was tijdens de afhandeling van het ongeval in één richting afgesloten.

Wethouder Didi Dorrestijn geeft in Voorthuizen startsein voor vergroenen van de schoolpleinen

Gemaakt: Donderdag, 25 maart 2021 15:45

BARNEVELD - Een groen schoolplein draagt bij aan de gezondheid en concentratie van kinderen. Het voorkomt ook hittestress en wateroverlast. Daarnaast komen er meer verschillende planten en dieren. Steeds meer scholen in de gemeente Barneveld hebben een groen schoolplein, of hebben plannen. Om dit te stimuleren heeft de gemeente 60.000 euro beschikbaar.

 

Een projectleider gaat met de scholen kijken om dit bedrag te besteden aan bomen en planten. Daarnaast krijgen scholen ondersteuning bij het maken van een ontwerp en het aanvragen van subsidies. Bijvoorbeeld bij de Provincie.

 

Wethouder Didi Dorrestijn gaf in Voorthuizen het startsein voor het vergroenen van de schoolpleinen. Ze was bij basisschool De Regenboog en de Koningin Wilhelminaschool. Daar werden fruitbomen geplant.

Steun plaatselijke winkeliers en ondernemers met de lokale cadeaukaart

Gemaakt: Donderdag, 25 maart 2021 15:49

BARNEVELD - Kent u de lokale cadeaukaart al? U kunt deze cadeaukaart kopen bij winkeliers in Barneveld, Voorthuizen en Kootwijkerbroek. Heeft u zo'n cadeaukaart? Dan kunt u deze bij ruim 100 winkeliers en ondernemers besteden. Het voordeel van de lokale cadeaukaart is dat u de plaatselijke winkeliers en ondernemers steunt.

 

Kijk op de website van de lokale cadeaukaart waar u deze koopt en kunt besteden.

Grote schuur aan de Apeldoornseweg in Otterlo door brand verwoest

Gemaakt: Vrijdag, 26 maart 2021 14:44

OTTERLO - Een uitslaande brand heeft vrijdagmorgen 26 maart een grote schuur verwoest aan de Apeldoornseweg in Otterlo, even ten noorden van Ede. Volgens 112 Meldingen Otterlo brak de brand omstreeks 06:00 uur uit.

 

De brandweer wist overlag naar een ander gebouw te voorkomen. De werkplaats is volledig uitgebrand. Er is beperkte verspreiding van asbest in een naastgelegen weiland. Volgens de brandweer is er geen gevaar voor omwonenden.

 

Voor de brand werden eenheden uit Ede, Harskamp en Otterlo ingezet. Een ploeg uit Voorthuizen verrichtte metingen. Hoe de brand kon ontstaan, is nog niet bekend.

Belastingdienst stuurt brief over fraudesignalering aan 240.000 belastingplichtigen

Gemaakt: Vrijdag, 26 maart 2021 19:14

NEDERLAND - Ongeveer 240.000 belastingplichtigen krijgen de komende maanden van de Belastingdienst en de Dienst Toeslagen te horen dat hun gegevens in de zogeheten fraudesignaleringsvoorziening (FSV) hebben gestaan. De eerste 2000 krijgen nog deze maand het bericht, waarin de Belastingdienst spijt betuigt voor het gebruik van dit systeem dat niet aan de privacywet AVG voldeed. De overige brieven worden, tot eind juni, in twee zendingen verstuurd.

 

In de brief legt de Belastingdienst onder meer uit wat FSV was en waarvoor het werd gebruikt. De meeste mensen hebben van deze registratie geen gevolgen ondervonden. Bij een nog onbekend aantal is mogelijk een verzoek om een betalingsregeling of minnelijke schuldsanering automatisch afgewezen omdat zij in FSV stonden. Zij worden in de brief opgeroepen zich te melden. Ook als zij zich niet hebben gemeld en nader onderzoek door de Belastingdienst wijst uit dat zij onterechte nadelige gevolgen hebben ondervonden van vermelding in FSV, krijgen zij later een tweede brief.

 

Niet iedereen die in het systeem was opgenomen krijgt een brief. De ouders in de hersteloperatie kinderopvangtoeslag krijgen in plaats van een brief bericht van hun persoonlijke zaakbehandelaar. Ook in situaties waarin de (fiscaal)-juridische, toezicht- of opsporingsbelangen zwaar wegen, gaat er geen bericht uit.

 

Met de brievenactie voert het kabinet de motie-Marijnissen uit, die oproept om iedereen die in FSV stond te informeren. Dat kan niet ineens, omdat het risico te groot is dat mensen die vragen hebben over de brief dan niet goed genoeg geholpen kunnen worden. Daarom is gekozen voor een gespreide verzending.

 

FSV was een systeem waarin risicosignalen werden opgeslagen. Dat kon gaan om signalen van mogelijke fraude maar ook om andere signalen die als risicovol werden beschouwd, zoals hoge reiskosten als iemand dichtbij zijn werk woonde. Het gebruik van FSV voldeed niet aan de privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), omdat te veel medewerkers toegang hadden en de gegevens hierin te lang werden bewaard.

 

FSV is begin 2020 uitgezet.

Auto crasht tegen duiker op de Lage Valkseweg in Lunteren

Gemaakt: Zaterdag, 27 maart 2021 03:23

LUNTEREN - Op de Lage Valkseweg in Lunteren heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag 27 maart een ernstig ongeval plaatsgevonden. Rond 01:45 uur raakte een auto van de weg in de sloot en kwam tegen een duiker tot stilstand. De bestuurder zat bekneld en werd door de hulpdiensten bevrijd.

 

Een omwonende hoorde een flinke klap en heeft 112 gebeld. Volgens 112 Meldingen Lunteren is om 01:47 uur een traumahelikopter opgeroepen. Het Mobiel Medisch Team kwam ter plaatse met de auto vanwege het slechte weer. De man is met spoed naar het UMC in Utrecht gebracht. Het letsel is niet bekend, hij liep in elk geval wel een gebroken bovenbeen op. De Lage Valkseweg N801 was lange tijd afgesloten voor al het verkeer. De auto zal door een bergingsbedrijf geborgen worden.

Flinke brand verwoest schuur in Voorthuizen

Gemaakt: Zaterdag, 27 maart 2021 14:58

VOORTHUIZEN - Aan de Overhorsterweg is zaterdagmiddag rond 13:30 uur een schuur verwoest door brand. De vlammen sloegen snel om zich heen en de brandweer van Voorthuizen kon niet voorkomen dat de schuur geheel afbrandde.

 

De schuur, net over de brug met de Voortse Ring (buiten het dorp), brandde flink waarbij ook veel rook vrij kwam. Een carport, met een camper daaronder welke naast de schuur stond werd flink aangestraald. De camper liep hierbij zware schade op. De brandweer van Voorthuizen kreeg assistentie van de waterwagen van Barneveld. De Overhorsterweg werd door politie agenten afgesloten voor verkeer. De milieudienst kwam ter plaatse om te kijken of er sprake was van asbest verspreiding maar dit bleek niet het geval te zijn. 

Wilt u weten wat de gemeente vorig jaar gedaan heeft om uw persoonsgegevens te beschermen?

Gemaakt: Zaterdag, 27 maart 2021 15:27

BARNEVELD - De gemeente Barneveld gaat zorgvuldig om met de privacy van haar inwoners en ondernemers. Wij verwerken (persoons)gegevens en doen dat volgens de richtlijnen van de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Elk jaar brengen we een jaarverslag Gegevensbescherming uit. Een onafhankelijke functionaris gegevensbescherming maakt dit jaarverslag.

 

Jaarverslag Gegevensbescherming 2020

In het jaarverslag staat wat de Gemeente Barneveld in 2020 heeft gedaan om te voldoen aan de AVG. Er staat ook in hoe dat in de organisatie is geregeld.

 

Register van verwerkingen

Er is een register van verwerkingen opgesteld. Hierin staat onder andere welke persoonsgegevens de Gemeente Barneveld verwerkt. Dit register is in 2020 bijgewerkt. Bij ieder product of dienst op deze website staat ‘Registratie en verwerking van uw gegevens’. Daar vindt u een link naar ons privacyregister

 

Vergroten kennis over privacy en informatieveiligheid

De gemeente heeft nieuwe of bijgewerkte overeenkomsten afgesloten die gaan over het verwerken van persoonsgegevens. Ook zijn er intern workshops gehouden over privacy en informatieveiligheid. Deze zijn namelijk zeer nauw met elkaar verbonden. Het is belangrijk dat medewerkers zich bewust zijn van deze onderwerpen en dat blijven. De mens kan namelijk altijd de sterkste en zwakste schakel zijn bij privacy en informatiebeveiliging. We hebben aandacht besteed aan:

 • het doel om gegevens te verwerken;
 • welke gegevens we mogen verwerken;
 • hoe lang we gegevens mogen bewaren;
 • zorgvuldig verwerken en delen van gegevens door bijvoorbeeld beveiligd e-mailen.

 

Door corona is thuiswerken de norm

Door corona werken de meeste medewerkers vanaf maart 2020 vanuit huis. Thuiswerken brengt risico’s met zich mee voor privacy en informatiebeveiliging. We hebben daar extra aandacht voor gevraagd via nieuwsbrieven en berichten op intranet.

 

Omgaan met verwerken van gegevens

In 2018 is er een begin gemaakt met het uitvoeren van Data Protection Impact Assessments (DPIA’s). Hiermee kijken we naar hoe ieder vakgebied omgaat met het verwerken van (persoons)gegevens. De laatste DPIA’s zijn in 2020 afgerond. De conclusies, aanbevelingen en eventuele maatregelen zijn besproken met teamleiders en binnen de teams opgepakt. Eind 2020 en begin 2021 gebruiken we om de aanbevelingen en maatregelen te evalueren. En om te beoordelen hoe deze zijn opgepakt en uitgevoerd.

 

2020 in het teken van goed regelen

We moeten continue aandacht besteden aan de privacy van burgers, bedrijven en medewerkers. Dit betekent dat zorgvuldige verwerking van persoonsgegevens en de bescherming daarvan steeds goed geregeld moet zijn. 2020 stond in het teken van het regelen, De verwerking van persoonsgegevens en de bescherming daarvan zit nu nog beter in alle hoeken en gaten in de organisatie. Dat komt door de protocollen, procedures en bewustzijnsacties. Ook door aanpassingen in applicaties en software. En natuurlijk hebben we gewerkt aan het bewustzijn en het handelen van onze medewerkers.

 

Ook in 2021 is dit van belang. Daarnaast besteden we extra aandacht aan de evaluatie van aanbevelingen en maatregelen. Ook dat doen we om de verwerking van persoonsgegevens en de bewaartermijnen goed te regelen en na te leven.

 

2021 aandacht voor beleid

In 2021 verbeteren we het privacybeleid. Hierin worden taken en verantwoordelijkheden van de verschillende functionarissen opgenomen. Daarbij is ook aandacht voor het al dan niet gebruikmaken van cookies en de rol van informatiebeveiliging.

Vannacht gaat de zomertijd in: 's avonds een uurtje langer licht

Gemaakt: Zaterdag, 27 maart 2021 15:42

NEDERLAND - In het vóórjaar gaat de klok een uur vóóruit. In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 maart wordt de klok om 2.00 uur een uur vooruit gezet naar 3.00 uur. En dat betekent: één uurtje korter slapen, maar ook 's avonds één uurtje langer licht.

 

In Nederland is de zomertijd ingevoerd in 1977 met als idee dat door langer daglicht er minder energieverbruik is voor verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden en niet bewezen. Het verzetten van de klok heeft volgens verschillende onderzoeken een nadelig effect op onze biologische klok en onze spijsvertering.

 

Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. De zomertijd in de Europese Unie loopt van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

 

De Europese Commissie wil af van het 2x per jaar verzetten van de klok en wil of alleen wintertijd of alleen zomertijd. Wat vind jij? Doe mee aan onze poll op de voorpagina.

Verkiezingsbord staat op omwaaien aan de Stationsweg in Barneveld

Gemaakt: Zaterdag, 27 maart 2021 16:16

BARNEVELD - De brandweer van Barneveld moest zaterdagmiddag 27 maart in actie komen voor een verkiezingsbord dat op omwaaien stond. Een buurtbewoner was bang dat het bord door de wind zou omvallen.

 

Een gemeentemedewerker schakelde de brandweer in om het bord te verplaatsen met de kraan van het hulpverleningsvoertuig. Dit gebeurde bij de rotonde Stationsweg met de van Wijnbergenlaan.

 

Volgende week worden de verkiezingborden opgehaald door een bedrijf uit Den Haag.

Man steelt hond in omgeving van vakantiepark in Otterlo

Gemaakt: Zaterdag, 27 maart 2021 18:28

OTTERLO - De politie in Otterlo is op zoek naar een man met zwart krullend haar. De man heeft zaterdag een hond heeft meegenomen uit de omgeving van vakantiepark De Wije Werelt in Otterlo.


Via Burgernet wordt het publiek opgeroepen uit te zien naar de man en de hond. De hond is een boerenfox met bruine oren en een rode halsband om. Van de man is geen verder signalement bekend alleen dat hij zwart, krullend haar heeft. Hoe hij met de hond vertrokken is, is eveneens niet bekend.

 

De politie heeft 1 tip ontvangen en doet verder onderzoek. Wie meer informatie heeft, wordt gevraagd direct 112 te bellen.

 

Bobby

Volgens dierenasiel De Hof van Ede gaat het om Bobby. In de nacht van donderdag op vrijdag werd een boerenfox terrier gestolen tijdens inbraak bij asiel 't Hof van Ede. Bobby heeft speciaal voer nodig anders wordt hij ziek dus het is belangrijk dat we Bobby zo snel mogelijk kunnen verzorgen.

 

Iets meer dan een week geleden werd in Bennekom border collie Mira door een vrouw meegenomen.