Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 16:07:35 O8224 Kinderhospice Binnenveld Binnenveld Barneveld 3771PL 100537 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-111

Ambulance 07-111

vrijdag 14 december 2018

MAANDAG 19|02

Verplichte rijrichting op viaduct Thorbeckelaan over A30

Verkeer vanaf de Dronkelaarseweg kan binnenkort alleen rechtdoor over het viaduct naar Barneveld en niet meer linksaf slaan de A30 op

BARNEVELD - In overleg met de politie, Rijkswaterstaat stelt de gemeente een verplichte rijrichting in op het viaduct over de A30 ter hoogte van de Thorbeckelaan.

 

Verkeer vanaf de Dronkelaarseweg kan binnenkort alleen rechtdoor over het viaduct naar Barneveld en niet meer linksaf slaan de A30 op. De maatregel is door alle partijen positief ontvangen. Met deze maatregel verwachten we de doorstroming van het verkeer en de veiligheid op het viaduct te verbeteren.

 

Opstoppingen door 1 strook voor rechtdoor en linksaf

Op het viaduct over de A30 (Dronkelaarseweg in Barneveld) is in beide richtingen, Barneveld in en uit, 1 strook beschikbaar voor het autoverkeer. Het verkeer mag op het viaduct zowel rechtdoor richting Barneveld of het buitengebied linksaf de A30 op. Omdat het verkeer dat rechtdoor gaat en het verkeer dat linksaf slaat van dezelfde strook gebruik maken, kan deze strook niet gelijktijdig groen licht krijgen als de strook voor het tegemoetkomend rechtdoorgaand verkeer vanuit Barneveld.

 

Doordat het verkeer op de tegemoetkomende stroken niet gelijktijdig maar om de beurt groen moet krijgen, ontstaan vaak opstoppingen die ook het verkeer op de rotonde bij het HVC in de Thorbeckelaan laten vastlopen. Niet alleen het gewone verkeer heeft hier last van, ook de hulpdiensten moeten regelmatig over het fietspad langs het verkeer rijden. Daarnaast ontstaan er te lange wachtrijen op de afritten van de A30. Dat levert gevaarlijke situaties op als het verkeer hier niet op bedacht is.

 

Een verplichte rijrichting verbetert de doorstroming

Uit onderzoek blijkt dat de doorstroming in alle richtingen sterk verbetert als het niet meer mogelijk is om linksaf de A30 richting de A1 op te draaien als je rijdt vanuit het buitengebied richting Barneveld. Het verkeer kan dan alleen richting Barneveld rechtdoor rijden. Slechts een klein deel van het verkeer maakt gebruik van deze afslag. Wil men toch de A30 op in de richting van de A1, dan kan men via de rotonde in de Thorbeckelaan terug naar het viaduct en rechtsaf de A30 op. Met een goede doorstroming kost dit ongeveer 60 seconden extra reistijd.

Locatie