Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 00:07:21 O0266 Zorggroep Ena Nieuw Avondrust Van Den Berglaan Voorthuizen 3781GH 6691 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-119

Ambulance 07-119

donderdag 24 januari 2019

ZONDAG 04|11

Nootjes gevaarlijk voor jonge kinderen

Tip van EHBO Vereniging Voorthuizen

VOORTHUIZEN - De feestdagen komen er weer aan en daarmee dus ook vaker lekkere nootjes op tafel. Moet EHBO Vereniging Voorthuizen daar melding van maken? Ja, wij vinden van wel, want die onschuldig lijkende nootjes kunnen heel veel ellende veroorzaken!

 

Pinda’s zijn gevaarlijk voor kleine kinderen. De luchtpijp van een kind is ongeveer zo breed als je pink, dus er kan gemakkelijk iets in vast komen te zitten. Hun tandjes zijn namelijk niet sterk genoeg om de pinda’s fijn te kunnen kauwen. Als het kindje zich verslikt kan er een stukje pinda in de longen terecht komen en dat kan aanleiding geven tot longontsteking. Het kindje mag pas een pinda eten wanneer hij/zij met zijn/haar arm over het hoofd heen zijn/haar oor kan aanraken. De luchtwegen zijn dan namelijk breed genoeg. En een kind van 4 jaar kan dit dus echt nog niet.

 

In tegenstelling tot bijvoorbeeld snoepjes blijft een pinda niet in de luchtpijp steken. De Heimlich-greep kan dus niet toegepast worden. Splinters van de pinda komen in de long terecht. Pindaolie bevat een stofje dat ervoor zorgt dat het slijmvlies in de bronchiën opzwelt, waardoor de pinda klemvast zit. Een van de andere stofjes zorgt ervoor dat de pinda geconserveerd wordt. Bovendien kan er geen lucht langs een vastzittende pinda met alle gevolgen voor het stuk long achter de blokkade. In sommige gevallen moet (een deel van) een long verwijderd worden.

Auteur: EHBO Voorthuizen
Reacties
Jablo Support+ zegt: spacer
Altijd goed dit soort berichten. Een ongeval zit in een klein hoekje en is zo gebeurd. Kleine kinderen moet je altijd in de gaten houden, maar sowieso tijdens feestjes. Goed gedaan EHBO Voorthuizen, mooie berichtgeving!
05-11-18 08:42
Score: 3
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Headlines