Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 19:23:43 Verkeersstremming A1 Re,7 Stroe Prio Eenheid | Politie Gelderland Midden (PersInfo Regionaal)
maandag 13 juli 2020

VRIJDAG 14|12

3 manieren om te besparen op huisbeveiliging

Tips van de expert

De investering op huisbeveiliging kan je veel kosten en ook veel leed besparen. Wanneer een beveiligingscamera slechts één inbreker ontmoedigt heb je de aanschaf van dit apparaat er al direct uit. Dat neemt niet weg dat er heel dure manieren zijn om de woning te beveiligen. Je zult keuzes moeten maken wanneer je kosten wilt drukken met toch een optimale beveiliging van de woning. De afwegingen zullen per situatie verschillen. Met de drie manieren om te besparen op huisbeveiliging die je aantreft op deze pagina, zal het maken van de juiste keuzes een stuk eenvoudiger worden.

 

1. Draadloze apparatuur kost minder

Traditionele beveiliging werkt op basis van grote apparaten die via dikke kabels met elkaar verbonden worden. Tenzij je de goudvoorraad van het Koninklijk Huis wilt beschermen zal dat niet nodig zijn. Hier zijn enkele redenen waarom draadloze apparatuur veel geld kan besparen:

 

Geen gaten boren

Een groot voordeel van draadloze apparatuur is dat je geen gaten hoeft te boren, het signaal gaat dwars door de muren heen. Daar zitten beperkingen aan, toch kun je een complete woning vrij eenvoudig en geheel draadloos beveiligen. Zo kan een beveiligingscamera direct aangesloten worden op het thuisnetwerk waar ook jouw laptop mee in verbinding staat.

 

Geen onderhoud van kabels

Kabels hebben ook niet het eeuwige leven. Door kabelbreuk, ratten die knabbelen en andere oorzaken kunnen kabels slijten of breken. Met draadloze overdracht van data hoef je geen geld te besteden aan het onderhoud van kabels.

 

Modulair systeem

Wanneer je apparaten met kabels gebruikt zit je vaak vast aan de standaard opstelling. Je kunt niet zomaar even een rookmelder extra installeren, dan moet je weer een nieuwe kabel trekken. Met draadloze apparaten die volgens een universeel protocol werken heb je een modulair systeem, met elementen die los van elkaar werken maar ook samen.

 

2. Koppel verschillende apparaten

Net zoals de oude oplossing met draad kun je ook met draadloze apparatuur problemen krijgen tijdens het koppelen van deze apparaten. Vroeger had je verschillende connectors zoals smart, coax of composiet, nu heb je draadloze protocollen die per merk kunnen verschillen. Let daarom goed op of de beveiligingscamera die je op het oog hebt ook werkt met de bridge die alle apparaten aanstuurt. Je weet op voorhand dat een Somfy TaHoma ook zal werken met de Somfy Protect IP binnencamera, maar kun je er ook de Philips Hue verlichting mee bedienen? Deze specifieke combinatie werkt in ieder geval wel, anders kun je met If This Then That (IFTTT) zelf scenario's samenstellen om het aan de praat te krijgen. Hoe kunnen slimme apparaten jouw huis betaalbaar veiliger maken?

 

Verlichting

De voornaamste reden dat inbrekers een woonhuis overslaan is verlichting. Het werkt niet als je dag en nacht de lampen aan laat staan, maar wanneer je slimme (en energiezuinige) lampen op een variabele tijdklok of met lichtsensoren installeert maak je de woning veiliger.

 

Luidsprekers

Slimme luidsprekers zijn ideaal voor streaming muziek, ze kunnen ook als waarschuwing dienen. Laat een alarmsignaal doorsturen naar de luidsprekers in alle vertrekken en voor alle gezinsleden.

 

Mobiele telefoons

Deze alleskunner in je broekzak is ook het ideale notificatiesysteem voor alarmering. Je kunt ook de beelden van de beveiligingscamera live bekijken of terugkijken via een app. Met een IP camera werkt dat zelfs wereldwijd.

 

3. Breid het systeem uit

In plaats van besparen kun je beter de kosten spreiden. Het klinkt aanlokkelijk om voor een paar honderd euro een compleet systeem met alles erop en eraan te installeren, maar als dit net zo veilig is als de sleutel onder de mat leggen is het gewoon geldverspilling. Focus liever op kwaliteit en begin met de voornaamste security maatregelen. Denk aan een betrouwbaar alarmsysteem of een beveiligingscamera. Later kun je het systeem uitbreiden en de woning nog veiliger maken. Denk bijvoorbeeld aan deze functies:

 

Smart home systeem

Een huisautomatiseringssysteem biedt een combinatie van verhoogd wooncomfort, mogelijk ook energiebesparing en zeker ook veiligheid. Denk aan slimme deursloten, beeldherkenning of notificaties sturen naar externe partijen.

 

Alarmsysteem

Een beveiligingscamera in combinatie met een alarmsysteem zal de security in huis enorm ten goede komen. Er zijn ook alarmen met ingebouwde camera, of koppel ze via het centrale thuisnetwerk. Naast een geluidsalarm of lichtsignalen kun je ook een stil alarm laten weergeven via smartphone, tablet of zelfs via een slimme bureaulamp.

 

Rookmelders met externe notificatie

Dit is een uitbreiding die de persoonlijke veiligheid in huis zal verhogen. De grootste dreigingen komen vaak van binnenuit. Er zijn tegenwoordig slimme rookmelders die naast een alarm op locatie ook een melding kunnen sturen. Bijvoorbeeld naar een familielid of naar de buren.

 

De woning beveiligen is geen uitgave maar een investering op veiligheid en wooncomfort. Door huisautomatisering te combineren met persoonlijke security sla je twee vliegen in één klap.

Foto's
1/1

Ook interessant

Headlines