Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 16:26:23 Zevenbergjesweg 3781NV Voorthuizen 8486 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-108

Ambulance 07-108

zondag 19 januari 2020

DINSDAG 08|01

Arend Flier over veiligheid voor ondernemers ‘Er valt nog een slag te behalen in bewustwording’

Advertorial

Van BHV tot VCA. Van risico-inventarisatie tot een ontruimingsplan op maat. Het werkgebied van Wincoop Veiligheidstrainingen is breed, maar kent één gemene deler: veiligheid staat voorop. Om
dat zo goed mogelijk over te brengen, zet Wincoop vol in op innovatie en kwaliteit. En dat blijkt geen overbodige luxe: veiligheidsrisico's worden nogal eens onderschat in het bedrijfsleven.

 

"Hoe vaak je wel niet hoort 'oh, dat overkomt mij niet' of 'dat geldt toch alleen voor grote bedrijven'. Tot er wel wat gebeurt. Dan kun je maar beter weten wat je moet doen", vertelt Arend Flier van Wincoop Veiligheidstrainingen. "Dan hebben we het nog niet eens over de eisen van de Arbeidsinspectie. Zo moet je al vanaf één medewerker in dienst beschikken over een risico-inventarisatie en moet er te allen tijde een BHV'er aanwezig zijn op de werkvloer. Wij helpen ondernemers met alles op het gebied van veiligheid, zodat ze voldoen aan de regelgeving en er ook nog wat van opsteken."

 

Wincoop Veiligheidstrainingen biedt ondernemers een totaaloplossing op het gebied van veiligheid. Denk aan trainingen en examens voor VCA, BHV, EHBO en Kinder-EHBO, veilig rijden met de heftruck, maar ook risico-inventarisaties voor het midden- en kleinbedrijf, het maken van ontruimingsplattegronden en ontruimingsplannen en het onderhoud van blusmiddelen. In 2013 nam Flier het bedrijf over en de afgelopen vijf jaar wijdde hij aan het moderniseren van het bedrijf en de trainingen en als rasechte ondernemer aan het kansen grijpen voor een gezonde toekomst. Zo breidde hij het team uit en richtte hij zijn blik buiten de regio.

 

Focus op slagen voor VCA

"Van driehonderd VCA-examens per jaar zijn we fors gegroeid dankzij een landelijke aanpak. De afgelopen vijf jaar hebben meer dan tienduizend kandidaten de revue gepasseerd. We beschikken over twintig locaties door heel Nederland en geven de VCA-opleiding ook op locatie bij de klant. Ons slagingspercentage is 87 procent. De instructeurs zijn gepokt en gemazeld en geven goede tips voor het examen." VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers en is een standaard voor veilig, gezond en duurzaam werken. In tegenstelling tot BHV is de VCA geen wettelijke eis. Veel opdrachtgevers in de bouw stellen het wel verplicht en in de praktijk mag je zonder de bouw niet op. Een VCA-certificaat is tien jaar geldig. De stof die je moet kennen om het examen te halen, is heel breed en dat is jammer, vindt Flier. "Als VCA-deelnemer krijg je met het leeuwendeel niets te maken. Denk aan een fotograaf die een foto maakt op de bouw of aan een timmerman die alles moet weten over gas. Het is lastig om die mensen betrokken te krijgen. VCA blijft toch theorie stampen en de focus ligt vooral op het slagen voor het examen."

 

Zwangere reanimatiepop

Een wereld van verschil met VCA is de BHVtraining, stelt Flier. "BHV is verplicht voor ieder bedrijf met meer dan één medewerker. BHV'ers komen ieder jaar terug, zijn gemotiveerd en verwachten een goede les. Hoe vaak gebeurt het ook niet dat je iemand kunt helpen in nood. Niet alleen op je werk, maar ook thuis of onderweg. De trainingen voor bedrijfshulpverleners verzorgen we op locatie bij de klant voor bedrijven, scholen en instellingen door heel Nederland en bij ons op locatie." Om deelnemers betrokken te houden en de trainingen levendig focust Wincoop zich op innovatie. "We zorgen voor afwisseling, de praktijk is immers net zo weerbarstig. Zo hebben we een zwangere reanimatiepop. Dat kom je nergens tegen. Een zwangere moet je toch echt anders reanimeren."

 

Onze instructeurs zijn stuk voor stuk goed opgeleid en hebben een instructeursdiploma van het Oranjekruis van voor Brand en Ontruiming van het NIBHV. Ieder jaar volgen ze nascholingen. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Helaas lopen er genoeg instructeurs rond zonder kwalificaties. Wij leveren graag kwaliteit. Je kunt immers maar beter weten wat je moet doen als er echt iets gebeurt." De instructeurs van Wincoop geven les aan maximaal vijftien deelnemers per BHVtraining, die onderverdeeld zijn in kleine groepjes van drie tot vier deelnemers. "De ene groep is met reanimatie bezig en de andere met de stabiele zijligging en dat rouleert gedurende de training. Ook werken we altijd met Lotus voor een realistische oefening. Een persoon simuleert ziektebeelden en is dusdanig geschminkt. Vertel maar wat hem markeert. Ieder jaar werken we met een ander programma en dat maakt het leuk voor de deelnemers. Nu oefenen we bijvoorbeeld met portofoons. De een krijgt een bak vol lego-onderdelen voor twee auto's. De ander krijgt de beschrijving en moet door de portofoon communiceren aan de ander hoe hij één auto in elkaar moet zetten. Dan blijkt het toch heel lastig om duidelijke instructies te geven."

 

Risico's in kaart

"Risico-inventarisatie is verplicht vanuit de Arbowet. Ieder bedrijf met werknemers moet over een Ri&E beschikken, waarin alle risico's staan die er zijn in een bedrijf. Denk aan risico's met machines, maar ook de stoel en het beeldscherm op de juiste hoogte tellen mee. Het doel van de Ri&E is dat mensen niet arbeidsongeschikt worden of klachten krijgen. Wincoop brengt de risico's in kaart en koppelt daaraan een plan van aanpak, waarmee je als ondernemer aan de slag kunt." Flier komt in de praktijk vreemde dingen tegen. "Geen hekwerk rondom een trapgat. Of wat dacht je van een tafel, waaraan iemand van twee meter werkt naast iemand van 1,65 meter? Veel ondernemers onderschatten deze risico's. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor je medewerker. Dan heb je ook nog het financiële aspect: bij arbeidsongeschiktheid betaal je twee jaar loon door en daarna nog acht jaar via je premieopslag. Als je geen Ri&E hebt en er gebeurt een ongeluk, dan krijg je een boete van de arbeidsinspectie en dat zijn geen kinderachtige bedragen. Ook medewerkers kunnen een boete krijgen van de inspectie. Als je bijvoorbeeld op de bouw zonder helm loopt, krijgen zowel de werkgever als de werknemer een boete. Vooral bij het mkb is de bewustwording over de RIE laag. Daar valt nog een slag te maken. Wij helpen ondernemers daarbij graag."

Foto's
1/1
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie
 

Headlines