Redactie — algemeen0 reactie(s) — di 13 juli 2021, 0:09

Hoe herken je een veilige en betrouwbare webshop?

Online shoppen is geen “gimmick” meer, het is een miljardenindustrie en elk serieus retailbedrijf is min of meer verplicht om een webshop op te richten, want dat is immers wat mensen tegenwoordig willen.

 

Het gemak van een webshop kan je niet ontkennen.

 

Hiernaast zien steeds meer mensen de voordelen in van een dergelijk online bedrijfje en willen hier zelf ook mee beginnen. Zeker het voorbije jaar werd er in Nederland een gevoelige toename in het aantal webshops gezien.

 

Dat zorgt natuurlijk voor een explosieve groei in de e-commercemarkt, met als gevolg dat meer en meer mensen zich online begeven om te shoppen.  

Maar dat is niet allemaal rozengeur en maneschijn, want bij het veelal anonieme karakter van online webwinkels komt ook risico kijken. 

 

Oplichters en scammers en ander online tuig verdienen grof geld met het oplichten van nietsvermoedende bezoekers via onveilige webshops, waar persoonlijke gegevens en geld kunnen worden gestolen.

 

Ook door (al dan niet vrijwillige) onkunde van de websitebeheerders kan het voorvallen dat jij als online shopper voor vervelende zaken komt te staan, zoals een bestelling die nooit aankomt, een retourzending niet vergoed krijgen, een betaling die niet correct verwerkt wordt, enzovoort.

 

Het is dus van het grootste belang dat je je ten eerste bewust bent van de gevaren, en ten tweede dat je een veilige webshop kan onderscheiden van oplichterij of van een simpele amateur-webwinkel. 

 

Hieronder geven we je een overzicht van hoe je een betrouwbare webshop kan herkennen, zodat je goed voorbereid en zonder zorgen online kan shoppen. Maar we beginnen met een andere tip:

 

1) Beveilig jezelf

De eerste tip is meteen de belangrijkste, want de betrouwbaarheid (of gebrek eraan) van een webwinkel is niet de eerste factor waarmee je rekening moet houden bij het online shoppen.

De eerste factor ben jezelf. Je moet ervoor zorgen dat je zo veilig mogelijk online surft, want zo kan je al heel wat problemen vermijden.

We kunnen je dus ten sterkste aanraden om de volgende stappen te ondernemen, en deze altijd in gedachten te houden:

 • Surf niet op een onbeveiligd netwerk: Hoewel een openbaar WiFi-netwerk gratis en gemakkelijk kan zijn, is dat ook zelden veilig. Een openbare verbinding betekent immers dat iedereen hier toegang tot heeft, en dat hackers eenvoudig jouw gegevens kunnen onderscheppen. Als je online shopt (zeker als je betaalgegevens gaat ingeven) moet je ervoor zorgen dat je op een beveiligd netwerk zit, liefst bij je thuis.
 • Gebruik een firewall en antivirus: Een beveiligd netwerk is een prima begin, maar professionele hackers kunnen hier nog steeds inbreken, als je geen andere voorzorgen neemt. Een firewall blokkeert de meeste (malafide) pogingen om toegang te krijgen tot jouw apparaten, en dit staat standaard op de meeste computers. Een antivirus doet eerst en vooral wat de naam zegt, het blokkeert, detecteert en verwijdert virussen. Hiernaast zullen kwalitatieve antivirussystemen ook malware, ransomware, trojans en andere ongein kunnen tegengaan. Dergelijke systemen werken vandaag de dag meer en meer met Artificiële Intelligentie, wat betekent dat ze leren van aanvallen op je systeem en steeds robuuster worden. Dit soort software is zeer veilig, en kan je ook vinden bij een bank, een online casino, telecom, en andere sectoren waar een sterke beveiliging van het uiterste belang is.
 • Updates: Zorg er altijd voor dat je software volledig up to date is. Verouderde software is immers een eenvoudig doelwit voor hackers, want er kunnen allerlei bugs en hiaten in zitten waar mensen met kwaadaardige bedoelingen gebruik van kunnen maken.
 • Kies voor sterke wachtwoorden: Wanneer je een account aanmaakt bij een webshop is het een slecht idee om gewoon je naam of iets als Wachtwoord123 te kiezen. Dat is immers eenvoudig te raden en zo geef je zelfs de grootste amateurhacker gratis toegang tot jouw account en betaalgegevens.

2) Kenmerken van een onveilige webshop

Zodra je ervoor gezorgd hebt dat je zelf zo veilig mogelijk surft, kan je op zoek gaan naar zaken waaraan je een onveilige en onbetrouwbare webshop kan herkennen. Indien je één of meerdere van de volgende factoren tegenkomt, ben je beter om naar een andere site te surfen:

 • Deals die TE goed zijn: Iedereen houdt van koopjes en een mooie deal, maar als je echt een ongelofelijk mooi aanbod krijgt, moet je je afvragen of dit wel realistisch is. Een webwinkel die “echte” luxe-items aan een fractie van de prijs verkoopt is wellicht niet helemaal eerlijk over de herkomst en aard van die artikelen. De kans is dan groot dat je ofwel nep-artikelen krijgt, of gewoon helemaal niets.
 • Incorrect taalgebruik: Een webwinkel die zich ietwat reputabel wil profileren zal werk steken in de lay-out van de website, en zal ervoor zorgen dat de inhoud en teksten in zo correct mogelijk Nederlands zijn. Let op als je productbeschrijvingen tegenkomt die vol fouten staan, of die overduidelijk gewoon via een machine zijn vertaald.
 • Geen mogelijkheid tot betalen met creditcards: Online betalen met creditcards is wellicht de meest gebruikte methode in de wereld, en dat komt omdat dit doorgaans zeer veilig is. Je geld terugkrijgen als het gestolen werd door fraude is immers vrij eenvoudig bij dit betaalmiddel. Onbetrouwbare webshops zullen zelden creditcards aanbieden als betaalmethode, want het is vaak moeilijk voor hen om door een creditcardbedrijf aanvaard te worden. 

3) Kenmerken van een veilige webshop

Eens je reeds aankopen hebt gedaan bij meerdere betrouwbare webshops, zal het je beginnen opvallen dat ze allemaal een aantal kenmerken gemeen hebben:

 • Keurmerk: Een webshop die over het keurmerk Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk beschikt zal zich doorgaans aan een aantal regels en voorwaarden moeten houden, waardoor jij als consument er bijna zeker van kan zijn dat je veilig kan shoppen.
 • SSL-certificaat: Het webadres van een winkel kan je al heel wat vertellen over de veiligheid. Als het begint met https:// dan kan je ervan uitgaan dat je op een veilige website zit, want dat betekent immers dat de verbinding versleuteld is en dat derden (hackers en dergelijke) geen toegang krijgen tot gegevens die je verstuurt op die site.
 • Duidelijke contactgegevens: Een winkel die niets te verbergen heeft zal dan ook geen geheim maken van wie ze zijn en hoe ze gecontacteerd kunnen worden. Een klantendienst die je per e-mail, telefoon, Facebook en met een contactformulier kan bereiken zal doorgaans een teken zijn van een legitieme website.
 • Reviews van klanten: Hiermee bedoelen we niet korte “beoordelingen van klanten” op de website zelf, want die kunnen makkelijk worden vervalst. Ga naar onafhankelijke derde websites zoals Trustpilot, waar je ervaringen kan vinden van voormalige klanten van de winkel. Zijn die allemaal negatief, of bestaat de winkel zelfs niet op zo’n site? Dan weet je dat je wellicht met een malafide (of op zijn minst onbetrouwbare) webshop te maken hebt.
 • Naamsbekendheid: Het is nu eenmaal een feit dat je minder kans hebt om opgelicht te worden door eBay of Amazon dan door een nieuwe, onbekende en kleine webshop. Het kan je misschien wat meer kosten, maar als je de mogelijkheid hebt om te shoppen bij een groot bedrijf met een goede reputatie, kunnen we je ten sterkste aanraden om dat te doen. 
Deel dit artikel

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons