Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 20:51:27 Bgm-03 Br Industrie Bellemanweg Zwartebroek 071751 Prio Hoog Eenheid | Hv-groep 2 spoed Brandweer Barneveld...
dinsdag 15 oktober 2019

ZATERDAG 26|03

Demonstratie extreemrechts NVU verloopt rustig

EDE - De demonstratie van de Nederlandse Volks Unie (NVU) is zaterdagmiddag tussen 13.00 en 15.00 uur relatief rustig verlopen. Slechts enkele personen, die niet meeliepen in de groep, werden opgepakt door de politie die in zeer groten getale aanwezig was.

Een groep van ongeveer honderd aanhangers liepen onder leiding van Constant Kusters door de straten van Ede. Hij scandeerde met een megafoon leuzen als 'Hop hop hop, immigratiestop' en 'Nederland voor de Nederlanders, eigen volk eerst'. De tocht werd in het begin en onderweg een keer verstoord door tegenstanders van de extreem rechtse NVU-visie, maar dit leidde niet tot ongeregeldheden.

De NVU is het niet eens met het beleid van het gemeentebestuur in Ede, dat volgens de partij niet hard genoeg optreedt tegen de criminaliteit en overlast door een aantal 'buitenlanders' in Ede. ,,De burgers kunnen hun grieven niet kwijt. De gemeente Ede zou meer moeten luisteren naar de burgers.'' Volgens Kusters zijn er in Ede 120 probleemgezinnen in een wijk, waar slechts twaalf agenten 'op staan'.

Een klein groepje mensen voerde een persiflage op de demonstratie uit bij het startpunt, de parkeerplaats bij het NS-station Ede-Wageningen. Met apenmutsen op het hoofd wierpen zij met bananen en protesteerden zij tegen de import van buitenlandse bananen, waar ons land aan ten gronde zou gaan. ,,Nur Niederländischen Bananen. Es muss Ordnung geben'', tierde de leider als een volleerd demagoog, waarmee even de aandacht bij de NVU speech volledig weg was. Halverwege de tocht bliezen enkelen luid op fluitjes om een tegengeluid te laten horen. Daarbij riepen zij: ,,Nazi's rot op.''

Op het Beatrixplein stond de NVU een tijd stil en werden lange speeches gehouden.

Locatie
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie