Logo 112Barneveld

Redactie algemeen 0 reactie(s) wo 24 december 2014, 9:54

Rietploeg Kootwijkerbroekse brandweer oefent in slooppand

Laatst bijgewerkt: zondag 22 aug 2021 om 10:05 uur

KOOTWIJKERBROEK – Dinsdagavond heeft de brandweer van Kootwijkerbroek een oefening gehouden met hun specialistische rietploeg. 

 

Een boerderij aan de Wesselseweg in Kootwijkerbroek, die gesloopt gaat worden, leende zich perfect voor een oefening van de rietploeg

De Kootwijkerbroekse rietploeg bestaat sinds 2012 en is gespecialiseerd in het bestrijden van branden in woningen met rieten daken. In veel gevallen wordt de rietploeg dan ook direct mee gealarmeerd wanneer er sprake is van brand in een woning met een rieten dak. Omdat Kootwijkerbroek de enige rietploeg in de provincie is wordt het team ook ingezet in de wijde omgeving. Hiervoor heeft het team een speciaal voertuig met speciale materialen. 

Omdat een rieten dak is gemaakt om water van buiten tegen te houden heeft het van buiten af blussen weinig zin. Voor een brand in een rieten dak gebruikt de rietploeg een zogenaamde fognail. Een spuitlans die in het riet kan worden gestoken tot de holle ruimte onder het riet. Daar wordt een nevel gespoten om het vuur te doven en te koelen. Daarnaast probeert de rietploeg sleufen te maken. Dit zijn een soort brandgangen tussen het riet waardoor de brand zich niet meer verder kan verspreiden. 

Traditioneel vinden de meeste rietenkapbranden plaats in het begin van de winter. vaak ontstaan door een schoorsteenbrand. Een schoorsteenbrand geeft veel vonken welke door de wind in de kap geblazen worden of de hitte in het schoorsteenkanaal steekt het riet van binnenuit aan. Alleen snel handelen door de brandweer kan dan nog voorkomen dat de boerderij tot de grond aan toe afbrand. Sinds de oprichting van de rietploeg zijn er al diverse succesvolle inzetten gepleegd en diverse boerderijen gespaard.

 

Video: Luke Beens

Video

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Barneveld
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.