Logo 112Barneveld

Redactie 112 0 reactie(s) wo 31 december 2014, 18:25

Carbid schieten en vreugdevuren

Laatst bijgewerkt: zondag 10:05 uur

HARSKAMP / OTTERLO – Op oudjaarsdag werd er weer, zoals elk jaar, carbid geschoten in Harskamp.
 
De brandweer was druk met buitenbranden waar autobanden op werden gegooid. Op de Harskamper Engweg werd zelfs een grote shovel band op het vuur gegooid. Onder toezicht van de politie werd de brand geblust en door gemeente afgevoerd. Inmiddels moest de brandweer naar de Craatsweg voor een buiten brand en later weer de Harskamper Engweg.
 

Carbid schieten

Carbid wordt in een melkbus, verfbus of aangepaste gasfles gelegd en enigszins natgemaakt, b.v. met speeksel of water, waarna de bus wordt afgesloten met het deksel of een (plastic) bal. Het zich vormende ethyn wordt door een klein zundgat (of met een bougie) ontstoken en ontploft met een dreunende knal, waarbij deksel of bal uit de bus schiet en tientallen meters verderop terechtkomt. Bij een grote bus is de knal vaak oorverdovend.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Barneveld
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.