Logo 112Barneveld

Redactie 112 0 reactie(s) do 12 maart 2015, 14:45

Vogelgriep op bedrijf in Barneveld

Laatst bijgewerkt: zondag 10:06 uur

BARNEVELD – Op een pluimveebedrijf in Barneveld is vogelgriep geconstateerd. Het gaat om een leghennenbedrijf met 30.000 uitloopkippen van Henk Hazeleger aan de Valkseweg in Barneveld.

 

Dit bedrijf heeft buitenuitloop. Anders dan bij de uitbraken in november vorig jaar gaat het hoogstwaarschijnlijk om een milde H7-variant. Nadere analyse door het CVI (Centraal Veterinair Instituut) moet dit uitwijzen. De verwachting is dat de resultaten van deze analyse morgen beschikbaar komen. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

 

Omdat een laagpathogene (milde) H7-variant kan muteren tot een hoogpathogene (zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke) variant, wordt het besmette bedrijf zo snel mogelijk geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

 

Ook de kippen van een hobbyboer tegenover het besmette bedrijf in Barneveld worden vanavond geruimd. Juist deze week ontsnapte er een kip uit het bedrijf waar vandaag vogelgriep werd geconstateerd. De kip vloog naar de overburen en werd daar gevangen door de hobbyboer.

De boer zette hem bij zijn eigen kippen. Preventief worden daarom negen kippen geruimd door de NVWA.

 

Vervoersverbod

Vanaf donderdag 12 maart om 14.30 uur geldt in een zone van ruim 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Barneveld een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Binnen dit gebied liggen 17 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Ook geldt in dit 1 kilometergebied een ophok- en afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee. De maatregelen gelden voor 3 weken.

 

Rond 18:00 uur is begonnen met het vergassen van de kippen. Dit zal de gehele avond doorgaan. Het bedrijf ligt zo’n 200 meter van het laatst getroffen bedrijf ook aan de Valkseweg in Barneveld op 22 november 2014.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Barneveld
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.