Logo 112Barneveld

Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) do 17 september 2015, 15:05

Barneveld zet zich in voor opvang van vluchtelingen

Laatst bijgewerkt: zondag 10:09 uur

BARNEVELD – De gemeente Barneveld wil zich inzetten voor de opvang en begeleiding van (extra) statushouders in Barneveld. Want naast de gebruikelijke opvang is extra huisvesting nodig vanwege de aanhoudende stroom vluchtelingen die naar Nederland komt en over de gemeenten wordt verdeeld. Er is met name behoefte aan vrijwilligers om deze statushouders te begeleiden en extra huisvestingsmogelijkheden. Op 29 september 2015 wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd waar de gemeente Barneveld en VluchtelingenWerk Barneveld belangstellenden over beide zaken informeren. 


Wat is het verschil tussen een vluchteling en een statushouder? 

De afgelopen maanden wordt het wereldnieuws met name bepaald door vluchtelingen die vanuit het Midden-Oosten en Afrika, op zoek naar een (tijdelijk) thuis, Europa proberen te bereiken. Velen komen naar Eruopa, vaak over lange afstanden en langs onveilige routes. Vluchtelingen die ons land bereiken, worden onder andere opgevangen in Ter Apel. Na een korte procedure krijgen vluchtelingen, die in Nederland mogen blijven, een tijdelijke verblijfsvergunning voor vijf jaar. Zij zijn daarmee statushouders geworden. 

Het Rijk verdeelt vervolgens samen met het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) de statushouders over de gemeenten in Nederland. Dat gebeurt op grond van het inwonersaantal van de gemeente. De Huisvestingswet verplicht gemeenten om voor deze statushouders huisvesting te regelen. Vanwege de aanhoudende stroom vluchtelingen is dit geen gemakkelijke opgave. 


Wat betekent dit voor Barneveld? 

De gemeente Barneveld moet dit jaar in ieder geval nog 73 statushouders huisvesten, maar de gemeente verwacht dat dit er de komende periode meer worden. De gemeente werkt daarbij goed samen met Woningstichting Barneveld (WSB). Maar er zijn eenvoudigweg onvoldoende sociale huurwoningen beschikbaar om alle statushouders te kunnen plaatsen. De gemeente onderzoekt nu welke ándere mogelijkheden er zijn om statushouders in één van de kernen van de gemeente Barneveld te kunnen huisvesten en doet daarvoor een beroep op de samenleving. 


Wat doet de gemeente? 

De gemeente Barneveld overlegt met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers en VluchtelingenWerk Barneveld over wat er nodig is en wat er moet gebeuren. De gemeente is actief bezig met het in kaart brengen van mogelijkheden voor extra huisvestingsmogelijkheden. Naast eigen gemeentelijk vastgoed, hoopt de gemeente dat er private partijen zijn die panden in bezit hebben die geschikt kunnen worden gemaakt voor de opvang van statushouders. Ook onderzoekt de gemeente of er ruimte is voor het tijdelijk plaatsen van units. De gemeente Barneveld hecht zeer aan een zorgvuldig traject, mede met het oog op de omgeving van deze locaties. 


Wat kunnen inwoners doen voor vluchtelingen? 

De gemeente weet dat veel inwoners zijn bewogen met het lot van de vluchtelingen en dat velen in de Barneveldse samenleving ‘iets’ voor vluchtelingen willen doen. Dat past bij het karakter van Barneveld. 

De gemeente heeft daarom met VluchtelingenWerk Barneveld overlegd waar nu de meeste behoefte aan is. Dat zijn: 

1. vrijwilligers – die zich de komende maanden beschikbaar willen stellen om statushouders die naar Barneveld komen ‘bij de hand te nemen’ om hen zo goed mogelijk te laten integreren. 

2. huisvestingsmogelijkheden – want de beschikbare woningen van Woningstichting Barneveld zijn bij lange na niet voldoende om de extra stroom statushouders te kunnen huisvesten. 

 

Word vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Barneveld! 

De gemeente Barneveld en VluchtelingenWerk Barneveld stellen dát – juist omdat daar dringend behoefte aan is – erg op prijs. Voor belangstellenden wordt op dinsdag 29 september 2015 een informatiebijeenkomst georganiseerd in De Meerwaarde aan de Rietberglaan 6 in Barneveld. VluchtelingenWerk Barneveld vertelt tijdens deze informatiebijeenkomst over wat van de vrijwilligers wordt verwacht, hoeveel tijd dit kost en hoe u als vrijwilliger aan de slag kunt. De bijeenkomst begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). Wie zich nú al wil aanmelden als vrijwilliger, kan zich aanmelden via de site www.barneveld.nl/gastvrijbarneveld. Onderaan deze pagina is een digitaal aanmeldformulier. U ontvangt binnen een week na aanmelding meer informatie. 


Meld uw ideeën over huisvestingsmogelijkheden! 

De gemeente is voor extra huisvestingsmogelijkheden op zoek naar grotere panden die geschikt zijn (of die geschikt kunnen worden gemaakt) als zelfstandige woonruimte voor de opvang van statushouders. Want hoe vriendelijk ook aangeboden, een enkele slaap- of zolderkamer is op dit moment minder geschikt mede ook vanwege de langere duur van de opvang. De gemeente Barneveld onderzoekt wat de gemeente zelf kan doen, maar hoopt ook dat de samenleving ideeën voor huisvestingsmogelijkheden meldt. 

Op de website van de gemeente Barneveld (www.barneveld.nl/gastvrijbarneveld) is een formulier geplaatst waarmee ideeën over huisvestingsmogelijkheden kunnen worden gemeld. U kunt hier ook aangeven of u vrijwilliger wilt worden. 


Meer informatie 

Voor meer informatie over de opvang van statushouders kunt u kijken op de bovenvermelde website. U kunt ook een mail sturen naar [email protected]

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Barneveld
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.