Logo 112Barneveld

Redactie evenement 0 reactie(s) do 31 december 2015, 17:18

Brandend en knallend het jaar 2015 uit

Laatst bijgewerkt: zondag 22 aug 2021 om 10:10 uur

HARSKAMP – Op de laatste dag van het jaar is het weer tijd voor de traditionele vreugdevuren en carbidschieten.

In Harskamp werd met carbid geschoten en er was een groot vuur gestookt in een container. Ook in Otterlo werd vanuit melkbussen met carbid geschoten. Op de Koudhoornweg in De Valk werd een groot vuur ontstoken.

Carbidschieten
Carbid wordt in een melkbus, verfbus of aangepaste gasfles gelegd en enigszins natgemaakt, b.v. met speeksel of water, waarna de bus wordt afgesloten met het deksel of een (plastic) bal. Het zich vormende ethyn wordt door een klein zundgat (of met een bougie) ontstoken en ontploft met een dreunende knal, waarbij deksel of bal uit de bus schiet en tientallen meters verderop terechtkomt. Bij een grote bus is de knal vaak oorverdovend. Het carbidschieten is bij ondeskundig gebruik niet geheel ongevaarlijk. Om de knal zo hard mogelijk te maken wordt deksel of bal vaak met een hamer vastgeslagen in de opening. Als het deksel te vast zit in de opening, kan de bus uit elkaar knallen.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Barneveld
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.