Burgemeester Asje van Dijk installeert 100ste WhatsApp-groep
Laatst bijgewerkt: zondag 10:11 uur
GEMEENTE BARNEVELD – Burgemeester Asje van Dijk heeft vandaag de 100ste WhatsApp-groep in de gemeente Barneveld officieel geinstalleerd. De Mendelssohnlaan in Voorthuizen is de nieuwste groep in de gemeente.
Overal in Nederland maken steeds meer burgers gebruik van een WhatsApp-groep om hun buurt of wijk veiliger te maken. Buurtbewoners kunnen elkaar namelijk via WhatsApp attent maken op zaken die spelen in de buurt. Ze kunnen samen een oogje in het zeil houden en sneller verdachte situaties melden bij de politie. De gemeente Barneveld en de politie juichen het initiatief van een WhatsApp-groep van harte toe omdat buurtbewoners extra ogen en oren zijn in de wijk.
Sluit u nu aan bij een bestaande groep of start een nieuwe Whatsapp-groep
- Heeft uw buurt al een WhatsApp-groep? Check dit op onze kaart. U krijgt ook meteen de gegevens om u aan te melden voor een WhatsApp-groep om uw buurt.
- Staat er op de kaart geen WhatsApp-groep in uw buurt? Dan kunt u er zelf een starten. U kunt zich aanmelden als coördinator voor een WhatsApp-groep in uw buurt.
Wat is een WhatsApp-groep?
WhatsApp is een applicatie voor een smartphone. U kunt met WhatsApp op uw mobiel meerdere personen tegelijkertijd een bericht sturen wanneer u een WhatsApp-groep aanmaakt of deel uitmaakt van zo’n groep. Het delen van berichten met meerdere personen heet een ‘groepschat’. Dit is een van de vele functies in WhatsApp die bijvoorbeeld niet kan met sms’en.
Hoe gebruikt u een WhatsApp-groep?
- Als u zelf een WhatsApp-groep aanmaakt, weet dan dat u maximaal 100 personen (mobiele nummers) aan deze groep kunt toevoegen.
- Alleen de beheerder van de WhatsApp-groep kan mensen toevoegen aan de groep. Wanneer u zelf een WhatsApp-groep creëert, bent u automatisch de beheerder van deze groep.
- Als u zelf wordt toegevoegd aan een WhatsApp-groep, heeft u altijd de controle over uw deelname. U kunt in een groep blijven of een groep verlaten wanneer u maar wenst. Onthoud wel dat de beheerder van de groep als enige de mogelijkheid heeft om mensen (opnieuw) toe te voegen.
Tips voor het gebruik van een WhatsApp-groep
Als u iets verdachts opvalt in uw buurt, gebruik dan de SAAR-volgorde:
- S = Signaleer
- A = Alarmeer de politie via 1-1-2 of 0900-8844̽
- A = App naar de deelnemers in uw WhatsApp-groep om uw waarneming bekend te maken
- R = Reageer door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de verdachte persoon
̽
Voor spoedeisende zaken kan (moet) 112 worden gebeld en voor het melden van verdachte zaken zonder spoed kan (moet) 0900-8844 worden gebeld.
- Probeer de plannen van de verdachte persoon te verstoren. Doe dit alleen als dit veilig kan zonder risico’s. Maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.
- Foto’s van een verdacht persoon versturen aan de deelnemers van de WhatsApp-groep mag alleen voor het doorgeven van een signalement en als dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Kenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht van een verdacht persoon kunnen ook goed beschreven worden. Bij voertuigen kunt u denken aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
- Gebruik de WhatsApp-groep van uw buurt alleen voor verdachte situaties en als het om de veiligheid in uw buurt gaat om de attentiewaarde hoog te houden.
- Laat uw wijkagent weten dat u een WhatsApp-groep heeft in uw buurt. Op www.politie.nl vindt u gegevens van de wijkagenten.
- Wijkagenten zitten niet in WhatsApp-groepen: bij verdachte situaties belt u de politie via 1-1-2 of 0900-8844.
- Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels of wetten. Denk ook aan uw eigen veiligheid. Houd bijvoorbeeld ook geen mobiele telefoon vast tijdens het besturen van een voertuig.
Afspraken met elkaar
- Spreek onderling gezamenlijke spelregels af voor de WhatsApp-groep. Bijvoorbeeld over de minimumleeftijd van de deelnemers en over welke straten bij ‘uw wijk of buurt’ horen.
- Spreek af dat in een verdachte situatie één persoon de politie via 1-1-2 belt met een signalement. Laat in een WhatsApp-bericht aan elkaar weten dat 1-1-2 al gebeld is! Daarmee voorkomt u een overvloed van 1-1-2-meldingen. Bel wel opnieuw 1-1-2 als u meer informatie heeft zoals een vluchtroute of een aanvulling op het signalement. Deze werkwijze geldt overigens ook voor 0900-8844.
Heeft u nog vragen over deze informatie?
Neem dan contact op met de veiligheidscoördinatoren van de gemeente Barneveld Inge Jongeneel of Dirk Klein. E-mail: [email protected] of [email protected]. T 140342.
Reacties met de meeste stemmen
Zeer grote brand in…
Man (19) uit Voorthuizen,…
Man (19) uit Voorthuizen,…
Auto op z’n dak…
Actieve discussies
Recente reacties