Redactie algemeen 0 reactie(s) di 30 augustus 2016, 18:46

Blauwalg aangetroffen in Barneveld en Voorthuizen

Laatste update: 1 jaar geleden

BARNEVELD / VOORTHUIZEN – In Barneveld en Voorthuizen is dinsdag in diverse wateren blauwalg aangetroffen. In Barneveld gaat het om locaties in de woonwijk De Vaarst en in Voorthuizen bij het Zicht.

De gemeente Barneveld plaatst waarschuwingsbordjes. Mensen wordt aangeraden om contact met het water te vermijden. Ook honden kunnen beter niet in het water zwemmen of eruit drinken.

Blauwalgen
Blauwalgen horen van nature in het water en komen het hele jaar voor, met doorgaans een piek in de (na)zomer. Sommige soorten overwinteren door sporen te vormen. In het voorjaar zorgen de sporen voor de ontwikkeling van een nieuwe populatie. Een bepaalde combinatie van temperatuur, licht en voedingsstoffen kan leiden tot massale groei. Veel blauwalgen groeien optimaal bij temperaturen tussen 20 en 30 graden, weinig stroming en weinig licht. Van verschillende blauwalgen is bekend dat zij giftige stoffen produceren. De productie van deze gifstoffen kan tot vergiftiging van vogels en vissen leiden. Ook zoogdieren kunnen door het drinken van oppervlaktewater worden vergiftigd.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Barneveld
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Liever geen cookies voor gepersonaliseerde advertenties? Ga naar onze Privacy pagina en pas je keuze aan.