Redactie algemeen 0 reactie(s) wo 31 augustus 2016, 3:04

Zijn ‘runflat’-banden hun geld waard?

Laatste update: 1 jaar geleden

Een lekke band rijden is één van de meest voorkomende gevallen van pech onderweg. Het zal je met een beetje geluk nog nooit overkomen zijn, en het blijft gelukkig relatief zeldzaam, toch kun je het nooit helemaal uitsluiten. Een reserveband moeten monteren langs de autostrade of in het donker, je pechdienst bellen of in het slechtste geval zelfs een andere oplossing moeten zoeken om thuis te raken, het blijven toch stuk voor stuk erg vervelende scenario’s. Om die scènes te vermijden kiezen steeds meer autofabrikanten voor de zogenaamde runflat-banden. Maar zijn dit soort veilige autobanden, die je nog thuis zouden moeten kunnen brengen ook al heb je ze lek gereden, hun geld ook echt waard?

Wat is een runflat-band?

Met een runflat-band mag je volgens de meeste fabrikanten  nog 80 kilometer rijden aan 80 kilometer per uur.  De velgen waarop de runflats gemonteerd worden zijn verstevigd en daarom hangt het van de autofabrikant af of jouw wagen met dit soort banden uitgerust is of niet. Diezelfde fabrikanten leveren dus ook de aanbevelingen voor het juiste gebruik van runflats. Mercedes bijvoorbeeld raadt z’n klanten aan maximaal 50 kilometer per uur over een afstand van 50 kilometer te rijden. Om de runflat-band te kunnen gebruiken moeten de fabrikanten ook sensoren inbouwen die kunnen detecteren of een band is lekgereden of niet. 

Welke merken en types runflatbanden bestaan er?

Dit zijn de verschillende runflat merken van de bandenfabrikanten, herkenbaar aan de lettercode op de banden, je vindt ze ook terug op tirendo.nl:

  • SSR: Continental (selfsupporting runflat)
  • EMT: Goodyear (extended mobile technology)
  • RFT: Bridgestone (runflat tire)
  • ROF: Goodyear (run on flat)
  • DSST: Dunlop (Dunlop selfsupporting technology)
  • ZP: Michelin (zeropressure)
  • EXT: Bridgestone (exclusief voor Mercedes)

Runflat-banden hebben dan wel een andere structuur dan gewone banden, ze kunnen net zo goed hersteld worden als de scheur niet te diep en te groot is. De reparatie is wel specifiek voor runflats en ze wordt door nogal wat bandenspecialisten afgeraden. Ook handig om te weten is dat runflats mogen vervangen worden door gewone banden als je de vier autobanden tegelijk vervangt. Hou daarbij wel nog rekening met de aanbevelingen voor jouw type wagen. 

Zijn ze hun geld waard?

Hoewel runflat-banden duurder zijn in aankoop bieden ze natuurlijk ook een echt gevoel van zekerheid voor de autobezitter. Het is een hele opluchting te weten dat je zelfs met een lekke band nooit meer hopeloos langs de kant van de weg zult moeten staan. Wie bereidt is dat risico wel te nemen kan z’n runflat-banden ook probleemloos voor klassieke banden wisselen. Eén nadeel daarbij is dat wagens met een runflat meestal geen reserveband meer hebben, zodat je bij een lekke band verplicht zult zijn om de pechdiensten te bellen.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Barneveld
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Liever geen cookies voor gepersonaliseerde advertenties? Ga naar onze Privacy pagina en pas je keuze aan.