Redactie algemeen 0 reactie(s) wo 18 januari 2017, 17:24

Geslaagde ‘Ik val op’-actie in Barneveld

Laatste update: 1 jaar geleden

BARNEVELD – Maandag 16 januari 2017 vond een geslaagde actie plaats van de fietsverlichtingscampagne ‘Ik val op’. Dat fietsverlichting van belang is zit bij veel fietsers goed tussen de oren. Echter, vooral onder jongeren er is nog ruimte voor verbetering. Een promotieteam ging samen met wethouder Hans van Daalen in gesprek met fietsers bij de Meerwaarde over het belang van goede verlichting. Fietsers waarbij de verlichting op orde was werden beloond. Was de verlichting kapot? Dan werden ter plaatste nieuwe lampjes gemonteerd. De campagne is georganiseerd door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland in samenwerking met de gemeente Barneveld en de Meerwaarde. 

Oeps, vergeten… 

Gewapend met een ‘Stop! Val jij op?’-bord ging het promotieteam in gesprek met fietsers. Centraal in het gesprek stond de vraag ‘Waarom werkt jouw fietsverlichting niet?’ Bij jongeren bleek de verlichting vaak technisch in orde, maar stond hij simpelweg niet aan. 

Gedragspsycholoog Wesley van Pinxteren werkte mee aan het ontwerp van de campagne en legt uit waarom er zonder licht gefietst wordt: ‘Het niet voeren van werkende verlichting is iets dat er in sluipt, het wordt een gewoonte. Met een heldere boodschap, een overtuigend team én nieuwe lampjes laten we fietsers zien hoe eenvoudig het is om veilig en goed verlicht over straat te gaan. Hiermee zetten we mensen aan het denken en doorbreken we deze gewoonte’. 

Automobilist ziet je te laat 

Gemiddeld heeft 1 op de 3 fietsers in Nederland geen werkende fietsverlichting. Dit terwijl uit onderzoek blijkt dat het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een ongeval met zeker 20% afneemt bij goed werkende fietsverlichting. Als een automobilist 50 km/u rijdt heeft deze minimaal 25 meter nodig om te stoppen. Maar een fietser zonder verlichting ziet hij pas op ongeveer 20 meter. Oftewel, hij komt 5 meter te kort en dat betekend helaas soms een ongeluk. 

Campagne ‘Ik val op’ in Gelderland en Overijssel 

Vanaf oktober trekt het ‘Ik val op’-campagneteam door Gelderland en Overijssel. In totaal worden circa 40 acties uitgevoerd, waarmee naar verwachting zo’n 2500 fietsers voorzien worden van nieuwe verlichting. Meer informatie over deelnemende gemeenten en actiedagen is te vinden op www.facebook.com/gelderlandveilig en www.facebook.com/overijsselveilig. 

Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland 

ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel dé partner voor verkeersveiligheid. Met kennis van verkeersveiligheid en van de regio, brengen zij de juiste partijen bij elkaar en initiëren zij projecten. Ze richten ons daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers. ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincie Overijssel en Gelderland. www.rovoostnederland.nl.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Barneveld
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Liever geen cookies voor gepersonaliseerde advertenties? Ga naar onze Privacy pagina en pas je keuze aan.