Redactie 112 0 reactie(s) zo 29 januari 2017, 22:30

Rietploeg uit Kootwijkerbroek naar grote brand in Ooij

Laatste update: 1 jaar geleden

OOIJ – In een woning aan de Erlecomsedam in Ooij is brand uitgebroken. De vlammen slaan uit het dak. De brandweer probeert te voorkomen dat het vuur overslaat naar het naast gelegen restaurant Oortjeshekken. In de omgeving is de stroom uitgevallen.

‘De woning is niet meer te redden’, zegt een woordvoerster van de brandweer. Zij vraagt iedereen om op afstand te blijven, omdat er ook een gastank bij de woning staat. Die tank kan mogelijk ontploffen. Bovendien is er instortingsgevaar.

De bewoner was thuis. Hij kon op tijd naar buiten komen. Hij raakte niet gewond.

De brand trekt veel bekijks. Volgens een wijkagent is het een chaos met geparkeerde auto’s op de dijk. De wijkagent roept op om weg te blijven. In de omgeving van de Erlecomsedam is de stroom uitgevallen. Monteurs van netbeheerder Liander zijn onderweg.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Rietploeg Kootwijkerbroek

Rietploeg van Kootwijkerbroek is in oktober 2012 officieel van start gegaan. Tien jaar eerder is het idee al geopperd omdat er in Cothen langbroek een start werd gemaakt met een rietploeg. Toen was er in de gemeente Barneveld nog geen animo voor. Na een rietkapbrand in Otterlo in 2011 was de tijd rijp om ook in Kootwijkerbroek een rietploeg op te starten. In overleg met de hoofcommandant brandweer Barneveld dhr. Olsder werd een plan gemaakt en de mensen uit Kootwijkerbroek konden aan de slag om de zaken op een rij te zetten. Brandweer Kootwijkerbroek is met een delegatie afgereisd naar Cothen langbroek om te kijken en te overleggen wat zij gedaan hebben en hoe zij het doen. Er moest het nodige materieel aangeschaft worden en vervoer. Vanwege bezuinigingen kon de gemeente niet alle kosten voor hun rekening nemen. Hier is door het brandweer korps Kootwijkerbroek actie ondernomen, en hebben Univé bereid gevonden om een deel voor hun rekening te nemen en zo was er een samenwerking tussen gemeente en Univé tot stand gekomen. Na veel oefenen door de brandweer van Kootwijkerbroek werden er 17 mensen van het korps klaar gestoomd tot rietendakbrand specialisten en kon de burgemeester Asje van Dijk de rietploeg van Kootwijkerbroek inzet gereed verklaren.

Uiteindelijk is de rietploeg niet ter plaatse geweest in Ooij. De brand was zo hevig dat de rietploeg niets meer kon betekenen.

Deel dit artikel

Video

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Barneveld
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Liever geen cookies voor gepersonaliseerde advertenties? Ga naar onze Privacy pagina en pas je keuze aan.