Redactie algemeen 0 reactie(s) za 01 juli 2017, 8:07

Samen Signaleren

Laatste update: 1 jaar geleden

Een ronkende helikopter, laaghangend in de lucht. Potige kerels, sommigen met honkbalknuppel, anderen met een gevaarlijk blaffende hond. Auto’s kriskras over de weg, want de wijk is afgezet. Ze zijn op zoek naar een stel inbrekers. Het begint als een spannend jongensboek maar zo werd onlangs in de media een beeld opgeroepen van onze WhatsApp-groep in Kootwijkerbroek. Stemmingmakerij? Of misschien het werk van een tendentieuze journalist die liever zijn eigen werkelijkheid tot artikel maakt dan de feiten laat spreken?

Nu het stof wat is neergedwarreld wordt het tijd om het goede werk van onze WhatsApp-groepen eens onder de aandacht te brengen. Overal zijn zulke groepen opgezet om elkaar bij onraad of verdachte situaties te waarschuwen. Inmiddels zijn er zo’n 140 actief in onze dorpen en wijken. Daarmee dekken we bijna heel onze gemeente. Overal zie je de waarschuwende borden “Security. Prevented by WhatsApp”. Tja, in het Engels want het inbrekersgilde spreekt ook vreemde talen, behalve betalen.

Waar komen die buurtpreventiegroepen vandaan? Het heeft onmiskenbaar te maken met ons veiligheidsgevoel en de erkenning dat de politie niet overal kan zijn. Wijk- en dorpsbewoners nemen dus ook zelf verantwoordelijkheid om met elkaar en met de politie samen te werken aan veiligheid. Wat doe je, als er in jouw straat al verschillende keren is ingebroken? Jouw auto is vernield en de airbags, stereo-installatie of dure koplampen zijn gestolen? En stel je voor, je bent een hardwerkende ZZP-er die ’s morgens bij het ochtendgloren naar z’n klus wil en dan zijn busje opengebroken aantreft. Wat zouden de eerste woorden zijn die u dan uitspreekt? Het laat zich raden.

Laten we dus maar wát blij zijn dat inwoners zich medeverantwoordelijk voelen voor het veiliger maken van de buurt. Dat is misschien wennen voor overheden en politie maar het toont ook burgerschap en participatie. Burgers, gemeente en politie die elkaar opzoeken en samenwerken aan toezicht in de publieke ruimte. Heeft dat succes? Nou, daarvan kan ik u vele voorbeelden geven. Een lid van een Whats-Appgroep in Garderen signaleert een verdachte situatie bij een woning. De politie wordt gealarmeerd en er gaat een app naar de deelnemers in de wijk. De auto wordt gespot waarmee de inbreker er vandoor gaat. Net buiten het dorp houdt de politie de auto staande. Met inbrekerswerktuig en gestolen waar. In De Burgt en Veller hebben we veel last van inbraken in auto’s. Er zijn WhatsApp-groepen actief en in samenwerking met de politie worden er door groepen bewoners ook surveillancerondes gelopen om ogen en oren in de wijk te krijgen en de politie onmiddellijk te alarmeren bij onraad. Toen er onlangs in Barneveld een kind werd vermist, werd binnen no-time een grote groep mensen gemobiliseerd die kwam helpen om te zoeken. In het winkelgebied van Voorthuizen wordt een dief betrapt, maar de vogel is snel gevlogen. Zijn signalement wordt doorgegeven op de app. Leden van een WhatsApp-groep zien de dief vervolgens aan de andere kant van het dorp en de wijkagent houdt de dief aan. Tientallen voorbeelden hebben we inmiddels. Dus helpt het? Jazeker! Elke inbreker die we een poosje van de straat kunnen houden doet het aantal inbraken dalen, hou dat nu maar voor ogen. En gelukkig is dat aantal woninginbraken mede door deze actieve burgerparticipatie in onze gemeente gedaald van 229 in 2013 naar 130 in 2016.

Zijn er dan geen risico’s? Gaat het allemaal wel binnen de wettelijke kaders? Mag dit zo maar allemaal? Leidt dit niet tot eigenrichting waarbij burgers het heft in eigen handen nemen? De politie en overheid zijn toch onze “zwaardmacht”? Ja, dat zijn hele relevante vragen en daar staan we als gemeente, politie en buurtpreventieteams ook regelmatig bij stil. Daar spreken we over en dan legt de politie uit wat wel en niet mag. We houden zelfs instructieavonden voor coördinatoren van de buurtpreventieteams. Onthoud u maar het SAAR-principe wat in de kern zegt wat mag: Signaleren wat er gebeurt, de politie Alarmeren, Appen naar de deelnemers en Reageren naar de wetsovertreders.

Nu nog een keer terug naar Kootwijkerbroek. Werd er in de media een vals beeld geschetst van hun optreden? Laat ik u nu maar zeggen dat zowel de politie als de burgemeester blij zijn met de grote inzet van de mensen daar en hun bereidheid dat samen met de politie af te stemmen. Werken we immers niet allemaal samen aan een veilige samenleving?

Dr. J.W.A. van Dijk Burgemeester

Bron BDUmedia

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Barneveld
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Liever geen cookies voor gepersonaliseerde advertenties? Ga naar onze Privacy pagina en pas je keuze aan.