Redactie — algemeen16 reactie(s) — vr 01 oktober 2021, 20:44

Poll: De wolf is een aanwinst voor de Hollandse natuur

NEDERLAND – Nederlanders zien de wolf liever gaan dan komen, of vinden de wolf juist een aanwinst voor de Hollandse natuur. Het merendeel van de Nederlanders omarmt de wolf. Dat was in 2012 nog 45 procent. Toen waren er nog geen wolven in Nederland gesignaleerd.

Inmiddels hebben wolven zich in Nederland weer gevestigd en zijn op de Veluwe in 2019 de eerste wolvenpups geboren. Wolven zijn namelijk mensenschuw en gaan ons uit de weg. Voor ons vee is het een iets ander verhaal. Door de komst van de wolven zien Nederlandse boeren steeds vaker dat hun vee door wolven wordt aangevallen. Veel boeren krijgen steun van de provincie bij het nemen van wolfwerende maatregelen.

Wat vind jij? Doe mee aan onze poll:

De wolf is een aanwinst voor de Hollandse natuur
  • Oneens 72%, 1718 stemmen
    1718 stemmen 72%
    1718 stemmen - 72% van alle stemmen
  • Eens 28%, 660 stemmen
    660 stemmen 28%
    660 stemmen - 28% van alle stemmen
Totaal aantal stemmen: 2378
1 oktober 2021 - 21 oktober 2021
De poll is beëindigd
0 0 stemmen
Tip of opmerking? ✉️ ons!
Deel dit artikel

Reacties

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Diny
Diny (@guest_53)
Offline
2 maanden geleden

Ze horen niet in Nederland thuis. Het land is te klein voor ze. Hoeveel schapen moeten er nog vermoord worden?

Johan
Johan (@guest_88)
Offline
Antwoord aan  Diny
1 maand geleden

Hoeveel schapen moeten er nog vermoord worden door de mens….De wolf zorgt voor een ecologisch evenwicht en pakt de zwakste dieren er uit, net zoals jagers doen maar niet voor hun plezier.

Natuurliefhebber
Natuurliefhebber (@guest_94)
Offline
Antwoord aan  Johan
1 maand geleden

Plezier jachten liggen in de haven.
En als de schapen op zijn gaan .de wolven gras eten. Droom rustig verder Johan. Nederland is hier te klein voor.

Jac
Jac (@guest_95)
Offline
Antwoord aan  Diny
1 maand geleden

Allemaal binnen het jaar zijn ze gedeporteerd en vermoord.

Alex
Alex (@guest_59)
Offline
2 maanden geleden

Het is een kwestie van tijd dat er een keer een kind aangevallen wordt……….

Wout
Wout (@guest_89)
Offline
Antwoord aan  Alex
1 maand geleden

Tsja. Dat zeggen ze in Duitsland en Polen ook, en daar hebben ze een paar duizend wolven. Die zitten daar al decennia, en daar is nog nooit een kind gepakt. Uw tijd zou wel eens héél lang kunnen duren. Roodkapje is geen wetenschappelijke literatuur 😉

Arjan
Arjan (@guest_91)
Offline
Antwoord aan  Alex
1 maand geleden

Wat een hersenloze onzin. Je leest te veel sprookjesboeken…….

rijkers
rijkers (@guest_65)
Offline
2 maanden geleden

in een postzegellandje met een handjevol gecultiveerde “natuur” wat bovendien propvol zit met bostoeristen is geen leefgebied voor wolf en jakhals. Het overrijden van wolven is hier een natuurlijk gevolg van. Als men echt van wolven houdt dan zorgt men ervoor dat deze hier niet moeten leven

Wout
Wout (@guest_90)
Offline
Antwoord aan  rijkers
1 maand geleden

Of je kan natuurlijk de groenverbindingen verbeteren: ecoducten, ecotunnels etc. Ook zonder wolf is dat nodig, en het zorgt voor meer veiligheid voor dier én mens (want wie heeft nu graag een ree op zijn motorkap?). Verder is overrijden géén natuur, en kan een door mensen gedomineerd landschap wél een leefgebied van wolf zijn. Het beste bewijs hiervoor is dat de dieren zich hier zelf gevestigd hebben en probleemloos overleven (ook zonder vee).

Kitty
Kitty (@guest_66)
Offline
2 maanden geleden

Nederland wordt kapot gemaakt door de wensnatuur van mensen die weinig verstand hebben van de echte natuur. Ieder ingrijpen van de mens in de natuur heeft een averechts effect. Kijk wat de wolf aanricht in Nederland. Maar ook de bevers en de marters. Leuk op plaatsen zonder mensen maar niet in Nederland

Boswachter Ko de Jonghe
Boswachter Ko de Jonghe (@guest_67)
Offline
1 maand geleden

Het klopt dat onze fauna eerst moet wennen aan zo’n nieuwkomer. Maar de wolf vind vast zijn (dominante) plek.
We moeten wel realistisch zijn dat het een ander soort of soorten zijn plek gaat kosten.
Net zoals we nu vele malen meer roofvogels zoals buizerds hebben in vergelijking met 30 jaar terug.
Dit gaat ten kostte van de weide vogels maar daarvoor krijgen we mooie buizerds terug en een pracht reden om weer boeren de schuld van te geven wat weer meer wensnatuur opleverd. (Braakliggende weilanden)
Daar kunnen we weer hei poten en met helikopters steenmeel over strooien en de boeren en auto’s de schuld van geven dat de heide vergrast. En negeren we het feit heerlijk dat schapen en afplaggen waar geen geld voor is normaal het vergrassen tegengaat en heide bevorderd.
Top land waar je als natuurwachter nooit werkloos word, en als je je werk niet doet of budget mist altijd anderen de schuld kan geven omdat zij nare natuurvervuilers zijn!

Bram
Bram (@guest_69)
Offline
1 maand geleden

Ik woon zelf ook op de Veluwe, maar heb nog geen enkel moment gedacht dat wij wolven nodig zijn.
Ten eerste, wat is de kans dat je zo’n wolf überhaupt tegenkomt? En mocht dat toch gebeuren, overleef je dat zonder een spoedrit naar huisarts of ziekenhuis?
En ten tweede, onze schapen (en misschien zelfs koeien) lopen hierdoor een groot risico, maar omdat wij niet in het gevaarlijke gebied zitten (ondanks meerdere signaleringen van wolven in de buurt) kunnen wij geen veilige omheiningen krijgen voor de weilanden, ten minste niet met compensatie van diegene die ze hierheen brengt.
Klopt toch allemaal van geen kant? Laat die wolf van mijn part maar waar die tot nu toe heeft geleefd, in de tijd dat ie hier weg was, is Nederland zo veranderd dat er geen plek meer is voor de wolf.

Marijn
Marijn (@guest_98)
Offline
Antwoord aan  Bram
1 maand geleden

Als er hier geen plaats is voor wolven, waarom komen ze dan uit zichzelf hier naartoe? D wolven zien blijkbaar mogelijkheden hier in Nederland!

Arjan
Arjan (@guest_92)
Offline
1 maand geleden

Wat mij opvalt is dat de anti-wolf lobby bezig is om via de media of plaatselijke tendentieuze sites de publieke opinie steeds meer te beinvloeden met sprookjes over kinderen die aangevallen worden etc. Blijkbaar kan de wolf gekoppeld worden aan een vluchteling…… we weten inmiddels hoe men daar op de veluwe over denkt…… triest

Maarten
Maarten (@guest_93)
Offline
1 maand geleden

Gelukkig hebben wij niet alles over de natuur te zeggen, we hebben al genoeg verpest.

Melle Smit
Melle Smit (@guest_96)
Offline
Antwoord aan  Maarten
1 maand geleden

Zo is dat, maar er valt nog veel meer te verpesten. Waarom laten we geen wolharige olifanten weer los zoals vroeger, natuur zal het toch nooit meer zijn.

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons