Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) do 23 december 2021, 15:57

Stilleggen kap sparren Pastoriebos Voorthuizen

VOORTHUIZEN – Er zijn in sommige media berichten verschenen over het stilleggen van de kapwerkzaamheden in het Pastoriebos in Voorthuizen. Er spelen in het gebied van het Pastoriebos verschillende zaken. Aan de ene kant de bouw van 25 appartementen en de aanleg van een parkeerterrein. Aan de andere kant de kap van 30 sparren. Ook is er een vergunning verleend aan de ontwikkelaar voor de kap van 59 bomen. Waaronder 47 sparren.

De gemeente heeft 2 vergunningen verleend voor het kappen van in totaal 30 sparren. De 1e vergunning is voor de spoedkap van 20 dode sparren. Deze staan op de hoek van de Rembrandtstraat – Jan Steenstraat (eigendom van de gemeente). De 2e vergunning is voor de spoedkap van 10 andere dode sparren. Deze staan op het terrein aan de Rembrandtstraat (eigendom van de kerk/ontwikkelaar).

Spoedkap noodzakelijk
De spoedkap is noodzakelijk. De sparren zijn dood en aangetast door een keversoort: de ‘letterzetter’. Er bestaat de kans dat de bomen op het trottoir, het fietspad of op rijbaan vallen. De gemeente heeft afspraken met de omwonenden gemaakt over het sparen van de ondergroei. Het gaat daarbij om de kapwerkzaamheden van de 20 en 10 bomen aan de Rembrandtstraat. Dat staat los van de sparren die de ontwikkelaar moet kappen voor aanleg van het parkeerterrein.

Vergunning geschorst
Op 10 december is de ontwikkelaar gestart met kapwerkzaamheden. Deze bomen staan op het terrein dat in eigendom is van de kerk. Dit was voor 1 van de omwonenden aanleiding om aan de Raad van State te vragen de vergunning te schorsen. Wanneer zo’n schorsing wordt toegekend, moeten alle werkzaamheden onmiddellijk worden gestaakt.

De Raad van State heeft dit verzoek gehonoreerd. Die beslissing is niet genomen op basis van inhoudelijke argumenten. De reden is dat de Raad van State op korte termijn geen zitting kon houden om te onderzoeken wat er precies speelt. Bovendien is er sprake van werkzaamheden met ‘onomkeerbare gevolgen’. Een gekapte boom kan niet worden hersteld. De rechter buigt zich in het nieuwe jaar over de kwestie. Deze zitting is gepland op 6 januari 2022.

Verschil van inzicht
Er is sprake van een verschil van inzicht tussen een inwoner en de gemeente. De inwoner is van mening dat de afspraken over het sparen van de ondergroei, ook betrekking hebben op de werkzaamheden van de ontwikkelaar. Hier is naar mening van de gemeente geen sprake van.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons