Redactie lokaal 2 reactie(s) zo 24 april 2022, 23:26

Vogelgriep vastgesteld op legbedrijf in Barneveld met 17.000 kippen

BARNEVELD – In Barneveld is op een legbedrijf met 17.000 kippen vogelgriep H5 vastgesteld, het gaat hier waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Het betreft een bedrijf dat is gelegen in de 1- kilometerzone rondom de uitbraak in Terschuur waar gisteren vogelgriep was vastgesteld. Het bedrijf in Barneveld zou preventief worden geruimd, wat inmiddels is gebeurd. De ruiming is uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen vier pluimveebedrijven waarvan er op drie pluimvee aanwezig is. Deze drie bedrijven worden uit voorzorg geruimd om verspreiding naar de omliggende bedrijven te voorkomen. De bedrijven liggen in een pluimveedicht gebied. Wanneer er niet preventief geruimd wordt, kan de besmetting zich in dit gebied snel naar omliggende bedrijven verspreiden. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Binnen de 3 kilometerzone liggen 19 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend voor onderzoek op vogelgriep. Daarnaast worden deze bedrijven de komende 14 dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. Een aantal van de bedrijven in de 3 kilometerzone is al meegenomen in de bemonstering en monitoring na andere besmettingen in dat gebied.

In de 10 kilometerzone liggen nog 230 andere pluimveebedrijven; voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod. Een groot deel van deze bedrijven ligt in zones waar eerder een vervoersverbod voor is afgekondigd, na de besmettingen in Voorthuizen, Lunteren en Barneveld.

Deel dit artikel

Reacties

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gery
Gery (@guest_425)
Offline
25 april 2022 11:05

Zo triest voor al de mensen die hun bedrijf met liefde proberen, goed en gezond te houden.

Gerda
Gerda (@guest_429)
Offline
26 april 2022 22:02

Sterkte alle pluimveehouders ,met de spanning en verdriet. Ik hoop dat ze gaan enten.Anders hebben we geen pluimvee in Nederland meer.Sterkte.

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons