Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) do 09 december 2021, 20:28

Wanneer strooit de gemeente zout bij gladheid op wegen?

BARNEVELD – Het strooiseizoen is weer begonnen. Van 1 november tot 1 april staat een ploeg van 30 man klaar voor gladheidsbestrijding. We beginnen pas met strooien als het wegdek nat is. Bij een droog wegdek wordt het zout namelijk snel weggereden. We kunnen niet overal tegelijk de wegen vrijhouden van gladheid. Daarom gebeurt het strooien in 2 rondes.

Strooironde 1
Deze wegen, straten en fietspaden strooien we op elk moment wanneer dat nodig is. Ook ‘s nachts. Het gaat om doorgaande wegen, wijktoegangswegen, busroutes, doorgaande fietspaden en winkelstraten. Voorbeelden zijn de Nijkerkerweg en de Hoofdstraat in Voorthuizen; de Eendrachtstraat en de Hoevelakenseweg in Terschuur; de Lunterseweg en de Thorbeckelaan in Barneveld.

Strooironde 2
De overige straten en fietspaden strooien we als de wegen in strooironde 1 zijn gestrooid. Dit zijn bijvoorbeeld woonerven en wijkstraten. We strooien hier alleen tijdens gewone werktijden. Dus niet ’s nachts en ook niet in het weekend of op zon- en feestdagen.

950 ton zout beschikbaar
Om de gladheid de baas te zijn hebben we dit jaar 950 ton zout beschikbaar. We gebruiken puur strooizout (natrium chloride) zonder toevoeging van vloeistof. Het blijft zelf niet plakken aan de weg. Bij een droog wegdek wordt het weggereden. Daarom beginnen we pas met strooien als het wegdek vochtig is.

Wat u zelf kunt doen
Vriest het of heeft het gesneeuwd? Met deze tips helpen we elkaar om veilig de weg op te kunnen.

  • Zet de klappalen op de fietspaden niet omhoog. Anders kunnen wij de fietspaden niet snel en veilig strooien.
  • Veeg het pad naar uw woning schoon. Veeg of schuif de sneeuw in een aanliggende tuin. Of op een walletje langs het voetpad. Veeg de sneeuw niet op straat. Dit is hinderlijk voor fietsers en wandelaars.
  • Als u een beetje zout wilt strooien, veeg dan eerst de sneeuw weg.
Deel dit artikel

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons