Logo 112Barneveld

Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) vr 12 mei 2023, 17:44

Zo bestrijdt Barneveld de eikenprocessierups

Laatst bijgewerkt: vrijdag 17:44 uur
BARNEVELD – Het is lente. De bloemen laten hun mooiste kleuren zien, de bomen zijn weer groen. Maar de eikenprocessierups is ook weer in eikenbomen te vinden. De haren van deze rups zorgen voor irritatie aan huid, ogen en luchtwegen. Net als vorig jaar is de gemeente nu al bezig met overlast van deze rups zoveel mogelijk te voorkomen.

Ze bestrijden de eikenprocessierups in de gebieden waar inwoners de grootste risico’s lopen: bij drukke fietspaden, scholen en kinderdagverblijven, verzorgingscentra en publieke gebouwen.

Zo bestrijdt Barneveld de eikenprocessierups

  • De gemeente brengt een biologisch bestrijdingsmiddel (XenTari) aan op de bladeren van de bomen.
  • Als er nesten komen, dan zuigen ze die weg uit bomen die de gemeente in beheer heeft en bij scholen. Op particulier terrein moet de eigenaar zelf de nesten (laten) verwijderen. Het advies van de gemeente is om hiervoor een specialist in te schakelen.
  • Ze zaaien bermen in met kruidenmengsel. Hierdoor worden insecten aangetrokken, die weer vogels aantrekken. Ze plaatsen ook nestkasten. De vogels helpen, want zij eten de rupsen op.
  • Ze plaatsen feromoonvallen in het najaar. Feromoonvallen lokken de uitgevlogen mannelijke eikenprocessievlinders in een val. Door het aantal gevangen mannetjes in de val te tellen, kan de gemeente laten berekenen hoeveel nesten ze komend jaar kunnen verwachten.

Sinds 8 mei 2023 is de gemeente begonnen met het bespuiten van eikenbomen met het biologische bestrijdingsmiddel. Ze bespuiten de eikenbomen langs wegen waar veel wordt gefietst. Uit de feromoonvallen die in 2022 zijn geplaatst, bleek namelijk dat hier de meeste vlinders werden gevangen. Op die plekken is de kans op nesten van de eikenprocessierups dus het grootst. De gemeente kan het bestrijdingsmiddel alleen spuiten op droge dagen met niet te veel wind.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Barneveld
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.